Eva Flyborgs Blogg

Göteborgare, liberal, fd riksdagsledamot

Bankernas kortivran hotar integriteten

Bankernas kortivran hotar integriteten

I dag har vi haft ett mycket intressant seminarium här i Folkpartiets klubbrum i Riksdagshuset. En rapport framtagen av företaget Kontanten visar att kortbedrägerierna är större än man tidigare trott och att de ökar i antal och omfattning. Detta är något som bankerna talar tyst om.
Att bankerna hintintills i stor utsträckning har ersatt de drabbade äör bra, men detta kan komma att ändras framöver,  tecken har redan märkts. Men det talas det om möjligt ännu tystare om.

– På seminariet diskuterades bl.a hur osäkert det är att använda kort vid betalningar. En nyligen presenterad undersökning visar att det inte räcker med att man har ett sk ”kort med chip” för att man skall vara säker. Även i dessa fall finns det många och goda möjligheter att bedra eller råna kortägaren.

Ett strömavbrott eller datorhaveri kan dessutom göra att all försäljning i de drabbade affärerna helt upphör. Samhällets sårbarhet ökar med tiden när allt mer datoriseras och är beroende av el.  Tänk på hur det blev i stora delar av landet efter stormen gudrun tex. Detta är något som även sysselsätter och bekymrar de myndigheter som är satta att bevaka just dessa frågor. Våra äldre, synskadade och andra enskilda grupper drabbas också hårt av bankernas kortivran.

De av våra medmänniskor som måste ha hemhjälp tex, kommer att drabbas svårt av bankernas ivran att ta bort många uttagsautomater. Vågar man verkligen lämna ut sitt kort och sin kod till en i många fall helt främmande människa? Särskilt kommer förmodligen ytterområdena och glesbygden att vara sådana områden där uttagsautomater och servicen försämras först.

 Integritetsfrågan är också väldigt viktig men är i stort sett icke-esxisterande i denna diskussionen. Idag har butiker och andra aktörer stora möjligheter att kartlägga alla inköp som gjorts med kort, det är inte rimligt. Storebror banken ska inte få se och kunna kartlägga allt vi gör. Går vi allt mer över till kort så accelererar dnna utveckling lavinartat! Det är jag inte alls beredd att gå med på vare sig för egen del eller för mina liberala väljares del.

Därför är detta är en fråga som är viktig ur så många aspekter och det är därför som jag avser att driva den vidarevidare. Hur – ja det skall jag  fundera på under helgen. Nu skall jag strax förbereda morgondagens debatter i akammaren – införande av en nationell SFI-bonus och ett utökat trygghetssystem för företagarna. Båda två blir klara förbättringar av dagens system. Skönt.

Annonser

2010/05/19 - Posted by | Uncategorized | , , , ,

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: