Eva Flyborgs Blogg

Göteborgare, liberal, fd riksdagsledamot

Bankernas agerande hotar integriteten

Debatt Göteborgs Posten:

Bankerna hotar integriteten

Bankerna går inte i takt med konsumenterna. De allra flesta av oss vill kunna använda både kort och kontanter, beroende på situationen. Men bankerna försöker på olika sätt styra in oss på att använda kort. Därför vill bankerna minska antalet uttagsautomater vilket kommer att försvåra vardagen för de flesta av oss. Visst blir det många fördelar för bankerna om de ”slipper” kontanhanteringen och visst tjänar de mer pengar då, men är det bra för oss konsumenter? Allt vi gör lämnar elektroniska spår efter oss som registreras, kan sammanställas och användas. Ärligt talat så känns FRA och IPRED som ganska marginella ingrepp i integriteten i jämförelse med detta. Var finns integritetskämparna nu? Det finns gott om plats på barrikaden.

Det finns många invändningar mot det kontantlösa samhället, det framkom tydligt vid det seminarium som jag nyligen ordnade i Riksdagen. Demoskop har gjort en stor opinionsundersökning med 1666 tillfrågade. 75% av konsumenterna använder kontanter flera gånger i veckan. 80% vill kunna betala såväl med kort som med kontanter. Detta märktes tydligt på seminariet. För de hemlösa och en rad andra ideella organisationer som lever på lösnummerförsäljning och insamlingar är dagens situation ett stort och växande problem. En annan grupp är de synskadade. När de handlar med kontanter kan de känna hur mycket de lämnar ifrån sig. Kortbetalningar gör att de inte har en chans att kolla vilket belopp de godkänner vid ett köp, de tvingas att lita på försäljaren. Därför vill många synskadade använda kontanter, men utvecklingen bromsas av bankerna. Motsvarande gäller för många äldre, som också representerades vid seminariet – av PRO.

En företrädare för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, varnade också för att betalsystem med kort bygger upp en ökande sårbarhet i samhället. Samma sak som jag har försökt att lyfta fram under många år. Vid ett strömavbrott eller IT-problem kan viktiga verksamheter helt lamslås. Dessutom finns stora problem med kortsäkerhet. I vissa fall görs i praktiken ingen kontroll alls av kortinnehavare, t ex biljettautomater mm. Också vid vanliga inköp med betalkort är säkerheten ibland mycket dålig, det gäller även nya kort med de s.k. ”säkra” chipen. Jag vet också att många överskuldsatta är oroliga över utvecklingen med styrningen mot kort. Det finns en stor fara i att utgifterna som betalas med kontokortet inte vare sig syns eller känns i plånboken.

Frågan om hur vi ska betala handlar till stor del om valfrihet och integritet. Det är inte bankerna som ska styra oss, därför är dagens ensidiga satsning fel. Jag betalar själv ofta med kort men ibland också med kontanter. Många mindre affärer och kaféer tar inte kort alls. Våra inköp kan inte heller registreras på samma sätt som när vi betalar med kort. Vi vet att butikskedjor bearbetar våra inköp och vi vet också att många känner olust inför denna kartläggning. Den egna sfären, integriteten, är viktig. I förlängningen innebär utvecklingen att ett fåtal kortföretag vet i stort sett allt om våra liv. Personligen tycker jag väldigt illa om just detta, jag vill försvara min personliga sfär. Jag kan tycka att det är lite märkligt att integritetsaspekten inte har kommit upp i debatten alls tidigare, eftersom detta är en fråga som jag anser är större än både FRA och IPRED tillsammans. Och till skillnad från FRA-frågan, så finns här inget överordnat samhällsintresse att värna, bara bankernas vinster.

Det är också värt att notera att bankerna mörkar om hur mycket de – och i slutänden bankkunderna, betalar för de ökandekortbedrägerierna. Sedan början av 2000-talet har kortbedrägerierna vuxit med nästan 250 procent. Vid seminariet presenterades en rapport som visar att kortfusket i Sverige kostar 1,5 miljarder kronor per år, kostnader som bankerna håller hemliga. Och som de i slutänden bollar över till oss kunder. Intrycket blir att bankerna har gjort en kalkyl. Vinsterna på betalkort är så enorma, det är kortavgifter och procent på alla inköp som sammantaget ger bankerna mycket goda vinster, att de hitintills har varit beredda på en del förluster genom exempelvis bedrägerier. Jag drar en viktig slutsats från mitt seminarie i Riksdagen: låt konsumenterna välja, försämra inte tillgången till kontanter, ta inte bort uttagsautomaterna. Bankerna ska inte i tysthet styra samhällsutvecklingen i en riktning som vi inte vill ha. Jag vet att bankernas makt är mycket stor – men demokratin och folkviljan är faktiskt större.  Och viktigare.

Eva Flyborg (FP)

Riksdagsledamot Göteborg

 

Annonser

2010/06/09 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , ,

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: