Eva Flyborgs Blogg

Göteborgare, liberal, fd riksdagsledamot

Oppositionens kraftfulla slag – i luften!

  Så var det då äntligen dags för oppositionen att redovisa sina ställningstaganden och satsningar för att leda landet in i framtiden. Men det är svårt att backa in in framtiden med förslag som passerat bästföre datumet för länge sedan.

Ett exempel på detta är vänsterpartiernas hot/löfte att alla företag skall tvingas göra årliga lönekartläggningar och handlingsplaner för jämställda löner. Så var det fram till 2008, men 2009 avgränsade Alliansregeringen detta krav till att bara gälla arbetsgivare med minst 25 anställda och att kartläggningarna bara behöver ske vart tredje år. Vi gjorde denna reform därför att det aldrig fungerade att ställa detta krav på de mindre företagen. Det blev helt enkelt en skrivbordsprodukt, en hyllvärmare som gjordes för sakens skull enbart för att man var tvungen. Allt man åstakom var att öka den administrativa bördan på företagen, men inte jämställdheten. Nu vill alltså vänsterblocket återinföra någonting som bevisligen inte fungerar, men som låter bra. Ett kraftfullt slag i luften.

De vill också enligt plattformen ”utreda någon form av vite” för företagare som inte åtgärdar lönediskriminering. Men detta är ett konstigt krav –  den som bevisligen ägnar sig åt lönediskriminering ska ju inte betala vite utan kan redan i dag ådömas en hög diskrimineringsersättning. Har de inte förstått den nya lagen?

De administrativa bördorna på företagen har under åren blivit mycket stora. Det är en formlig djungel av byråkrati som företagare måste hantera.  20.000 sidor med regler, lagar och förordningar rör företagare och skall följas till sista stavelsen. Men det är självklart att det inte går. Inte ens revisorerna klarar alla frågor och inte heller Skatteverket. Hur skall då en ensam liten småföretagare klara det?

Den administrativa bördan för företagen är horribelt stor i Sverige. Statliga NUTEK beräknade att byråkratin kostar företagen ca 70 miljarder varje år. Samhällets kostnader ungefär det dubbla, 140 miljarder/ år. Detta är helt enkelt inte rimligt. Det är därför vi sliter så med att göra regelförenklingar för företagen och lätta på deras börda. Därför är oppositionens förslag att återinföra plan-kraven på företagen så uruselt och kommer inte heller att bidra ett enda dugg till en ökad jämställdhet. Nej, låt våra företagare vara just företagare och inte byråkrater. Det tjänar vi alla på.

 Nej, detta var inget sätt för oppositionen att komma in i matchen igen. Snarare lite avklätt och pinsamt.

Annonser

2010/08/31 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: