Eva Flyborgs Blogg

Göteborgare, liberal, fd riksdagsledamot

Det våras för svensk kärnkraft!

  I Alliansens gemensamma arbetsgrupp för klimat och energi enades vi strax innan sommaren om att  satsningar på ren energi och en utbyggnad av infrastrukturen för överföring mellan länder gör Sverige till en naturlig exportör av ren energi till övriga Europa. Här spelar den svenska kärnkraften en både naturlig och betydelsefull roll eftersom den är koldioxidfri. Nu presenterar Folkpartiets Jan Björklund och Tobias Krantz  tillsammans med chefen för E.ON sin vision och strategi för att säkerställa och utveckla den svenska kärnkraften. Det är inte bara bra, det är mycket bra!

Sverige var faktiskt en gång världsledande inom kärnteknik och allt talar för att vi kan bli det igen. Den ‘död mans hand’ som legat över hela det kärntekniska området kan nu äntligen lyftas bort. Det våras för svensk kärnkraft, det är bra både för jobben och för miljön.  Läs mer om detta i DN.

Alliansen behåller ledningen i nya SIFO undersökningar (GP, SvD, DN, Expressen),  det är glädjande. Det tycks som om ledningen nu har stabiliserat sig och Folkpartiet blir allt intressant i väljarnas ögon. Allt fler förstår att skolan och våra barn och ungdomar är det viktigaste vi har, både nu och för framtiden. Att energipolitiken och näringspolitiken hänger ihop blir också allt mer tydligt i debatten. Många ställer sig med rätta frågan om oppositionens energipolitik verkligen kan klara industrins behov och klimatets utmaningar? Svaret är ett bestämt nej – det kan den inte. Det blir inte mer förnyelsebart, det bara bäddar för mer import av gas eller kol med ännu mera utsläpp som följd. I verkligheten alltså, inte i Mona Sahlins och oppositionens våta drömmar.

Dagen startade med utdelning av valbroschyrer vid Hamnfestivalen i Göteborg. Arrangörerna uppskattade antalet besökare till ca 40.000. Mycket folk var det och en väldigt trevlig stämning i gassande sensommarsol. Det kändes verkligen som att Folkpartiet nu har medvind. Många glada tillrop och en och annan vits med glimten i ögat på typiskt Göteborgskt manér. Läs mer om detta i GP.

I morgon söndag blir det mer fokus på lokala frågor, min vildvuxna gräsmatta och den till bristningsgränsen fyllda tvättkorgen till exempel. Och en del politik förståss.

Trevlig söndag och god vecka!

Läs mer om kärnkraften i Ny Teknik, SvD

Annonser

2010/09/05 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 kommentarer »

 1. Var en gång Folkpartist, är nu moderat. Styrkorna hos Folkpartiet ligger i att våga ta ställning i viktiga frågor. Skolfrågan; betygsfrågan, arbetsmiljöfrågan i skolan, arbete mot mobbning o.s.v.

  Tyvärr finns det samma svagheter kvar som gjorde att jag bytte till moderaterna:

  * Miljöfrågan; handlar inte om klimatet för det är en chimär där sk. forskare använder sig av för få mätstationer vars värden korrigeras utifrån mätvärden vid en vulkan (!? vulkaner läcker under hela sin existens, dvs även efter aktiv tid CO-2 i varierande mängder) utan fastmer om rent vatten och ren luft. Folkpartiet borde här i Göteborg i sluttampen titta mer på översvämningsproblematiken runt Alelyckan enligt mitt förmenande. Problemet är inte nytt.

  * Ungdomsproblem; det må se vackert ut på pappret att sk. utsatta stadsdelar får mer pengar. Tyvärr löser inte det drogproblem och andra problem som inte möter medias vakande ögon i ‘bättre’ stadsdelar. Problemen löses enligt mitt förmenande inte genom fler socialsekreterare eller fler lärare och mindre grupper. Däremot borde det vara ett självklart krav i samtliga stadsdelar att varje skola som minst skulle ha en halvtidstjänst som sjuksköterska och regelbunden tillgång till en psykolog. När det gäller lärarbiten är det enligt min åsikt märkligt att vi inte bättre utnyttjar de kvinnor som kommer från Iran, Irak och forna Sovjetstaterna. Många av de som kommit är lärare i matematik, fysik, kemi o.s.v. Det vore kanske en bra lösning eftersom många av dessa kvinnor talar bra svenska att skapa läxläsningstimmar i anslutning till skoltid där elever som har problem med NO skulle kunna få hjälp. Kan mycket väl vara i skollokal eller på ungdomsgård. Men viktigt att det skapas sådana ‘mötesplatser’ i hela staden.

  * Ekonomin. Vissa saker inom Göteborgs förvaltning kostar mer än det borde. Det handlar om onödiga administrativa kostnader som inte är tillfälliga och där interndebitering mellan olika förvaltningar samt mellan stadsdelar borde gå att lösa utan att belasta Göteborgs ekonomi som nu sker.

  Vill ändå önska Dig och Folkpartiet i Göteborg Lycka Till.
  Håller tummarna.

  MVH

  Inger E(norah4you)

  Kommentar av norah4you | 2010/09/05 | Svara

  • Hej Inger,
   tack för mailet, du har intressanta tankar och jag har inga problem att ansluta mig till dem. Är du säker på att du har hamnat i rätt Alliansparti?
   Huvudsaken är förståss att tillsammans ser till att Alliansregeringen får förnyat förtroende.
   Men jag skall se till att locka tillbaks dig till Folkpartiet så småningom.. 🙂
   Lycka till själv!
   Eva

   Kommentar av Flyborg | 2010/09/06 | Svara

 2. Hej Eva!! Kul att du vill använda grafiken. Det är skönt att se den komma till användning i valdebatten. Skicka gärna med länk till upphovet också, och titta för all del gärna förbi och säg hej. 🙂

  /Micke, för nätverket Nuclear Power Yes Please

  Kommentar av Michael Karnerfors | 2010/09/05 | Svara

  • Hej Micke, det skall jag göra x 2!
   Jag kommer gärna på besök till er, men det får bli efter den 19:e…
   🙂
   Eva

   Kommentar av Flyborg | 2010/09/05 | Svara

   • Åh med ”titta förbi” menade jag att titta förbi på webplatsen och säga ”Hej!”. Nätverket i sig är utsritt över hela landet. 🙂

    /Micke

    Kommentar av Michael Karnerfors | 2010/09/05

 3. OK, trodde kanske att ni hade någon form av träff med jämna mellanrum, men då vet jag.
  /Eva

  Kommentar av Flyborg | 2010/09/05 | Svara

  • Tja… om vi säger så här: det skulel vara jättekul om vi kunde börja anordna sådana träffar för människro som vill nätverka om kärnrkaft. Vi vet bara inte hur man gör. 🙂

   Kommentar av Michael Karnerfors | 2010/09/05 | Svara

   • Låt oss fundera. Vi kanske kan anordna ett möte i Riksdagen?
    Vi återkommer till varandra efter valet, OK?

    Kommentar av Flyborg | 2010/09/05

   • Det låter definitivt intressant.

    Dessutom: om ni vill ha debatt-coaching inför valet… säg till bara så kan vi ge er ett rejält steroid-skott vad gäller kärnkraftsargument. 😉

    Kommentar av Michael Karnerfors | 2010/09/05

 4. Hej Eva,
  ja jag har hamnat rätt. Socialt längre till vänster än FP och ekonomiskt så nära Anders Borgs framställning av ekonomi man kan komma. Det som är en skillnad är att det är betydligt högre till tak inom moderaterna fram till beslut fattats och att det är tillåtet, jag är inte aktiv pga handikappen, att säga att partiet tycker si och jag tycker i denna frågan så.

  Sedan är det som jag skrev tidigare märkligt att översvämningsproblematiken runt Alelyckan aldrig tagits upp på allvar i miljöfrågan. Har artikel i VA-verkets tidning från 1940-talet där frågan redan då var uppe på tapeten. Inte skall det väl behöva ta 70 år innan ett politiskt parti ‘tar’ i frågan?

  Med hopp om god valrörelse. Hälsa de jag känner här i Gbg, Linköping samt Stockholm

  Kommentar av norah4you | 2010/09/06 | Svara

  • Inger,
   det arbetas med översvämningsproblematiken, men den är inte så medial att den kommer fram i tidningarna, annat än när det ”larmas” i frågan.
   Riksrevisionen, där jag är ordförande i styrelsen, har också tagit i frågan och belyst problemen på ett mycket bra sätt.
   Det arbetas på detta, men det är gigantiska frågor som nog kräver nationell samordning.
   Men bortglömt är det inte och tid tar det.
   //Eva

   Kommentar av Flyborg | 2010/09/06 | Svara

 5. Det är skönta att det inte är bortglömt. Kanske skulle man ta en titt på förslagen från VA-verkens ritavdelning som skrevs från 1939-1954? En av förslagen avsåg en mycket enkel förbättring i form av ändrat läge för intaget vilket ännu inte förändrats i enlighet med förslaget då men fortfarande skulle vara effektivt.

  Kommentar av Inger E(norah4you) | 2010/09/06 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: