Eva Flyborgs Blogg

Göteborgare, liberal, fd riksdagsledamot

En tyst revolution?

  Alliansen vann valet 2010!  Alliansen har stärkt sin ställning som största politiska block. Alliansen fortsätter regera Sverige. Sverigedemokraternas intåg i Riksdagen gör dock situationen mer besvärlig och farligare för Sverige. Vi hade behövt en stark Alliansregering med egen majoritet för att kunna styra Sverige säkert genom åren som kommer. Nu blir det inte så och sökandet efter stabilast möjliga alternativ påbörjas nu. Statsminister Fredrik Reinfeldt och de andra partiledarna i Alliansen har ingen enkel uppgift framför sig, men den måste lösas. Alla måste nu vara beredda att ta sitt demokratiska ansvar för Sverige. Alla, för det är allvar nu.

”Vad stort sker, det sker tyst”. Så lyder ett gammalt uttryck myntat av den store  Erik Gustaf Geijer i ”Odalbonden”.  Jag kom att tänka på det när jag hämtade min beställda bok om Beatles på Stadsbiblioteket. Boken heter ”Revolution in the head” och är en genomgång av alla Beatles låtar. Titeln anspelar på de krafter som revolutionerade omformade samhället på 60-talet – musiken, konsten, litteraturen. Beatles spelade en unik roll i allt detta och deras texter påverkade samhällsutvecklingen. Jag drog en parallell med Sverige i dag.

En tyst revolution är kanske just det som vi upplever i Sverige just nu, en viktig mental omställning. Vi vill bestämma mera själva, vill ha mindre pekpinnar från staten. Det är inte OK  att jobba svart, det är inte OK att fuska med systemen, det är inte OK att köra en besnsinslukarbil. Men det ses som smart att köra en miljöbil, jobba vitt och ta ett tillfälligt jobb i väntan på ett bättre. Det är en positiv omställning i våra grundvärderingar.

Den andra revolutionen gäller Socialdemokraternas tidigare självklara symbios med regeringsmakten. Socialdemokraternas maktmonopol är brutet, enpartistaten är borta. Man kommer aldrig mer att bli det enda statsbärande partiet igen. Nu vet Sveriges folk att det går bra att klara och värna Sverige utan en enda Socialdemokrat i regeringen. Tvärt om, de har under finanskrisen gjort allt för att sänka regeringen och göra livet besvärligt. Det är inte längre utgångspunkten att alla röstar med (s). Var det förr någon som trotsade denna naturlag så fick de förklara sig och försvara sig. Nu har det blivit helt OK att visa omsorg om samhället och rösta med ett borgerligt parti. Alliansen har blivit regeringsdugliga och accepterade i folksjälen. Detta är kanske 2010 års val största händelse trots allt annat som hänt.

 Nu förändras Sverige. En revolution i huvudet till förmån för människovärdet, människovärdigheten, egna initiativ och livsglädje. Alliansen har sett till att Sverige har blivit mer som vi borde vara, men inte ännu allt vad vi kan bli. Den resan har bara börjat och vi måste göra den tillsammans. Ett handslag för framtiden – som President John F Kennedy och en ung Bill Clinton en gång gjorde. Inte visste de då att de skrev historia, förrän efteråt. Som nu!

Läs mer i GP, SvD, DN, Expressen, Aftonbladet, SVT, Expressen, GP, GP, SVT, SvD, DN, SvD, Expressen, Expressen, Expressen, SVT, GP, GP, GP, SvD, SvD, SvD, DN, DN, SvD, SvD, DN, Expressen, Expressen,

Annonser

2010/09/20 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer »

 1. Ligger mycket i det du säger Eva.
  Tror förresten att Sverige skulle må bra av att ha en miljöpartist som infrastrukturminister. Verklighet och teori fungerar bäst om de samverkar.

  Kommentar av norah4you | 2010/09/20 | Svara

 2. Nåväl, vi får väl se hur samtalen utvecklar sig. Känsligt läge för Sverige som ju måste hanteras. Så synd att vi inte fick en majoritetsregering.

  Kommentar av Flyborg | 2010/09/20 | Svara

 3. Det går bra i Sverige utan sossarna, därför att sossarna numera har en dålig, tillväxtfientlig, konfiskatorisk politik. Men det vore bättre för hela Sverige om sossarna hade en bra politik, en de hade för 50 år sen, som moderaterna numera hänvisar till. Varför är det så svårt för sossarna själva att se att de förändrats till det sämre, och koppla ihop det med usla valresultat?

  Bra sossar bygger kärnkraftverk och skapar billig el, motorvägar och hus åt alla. De rider på sysselsättningen och hjälper efterfrågan.

  Dåliga sossar lägger ner kärnkraftverk, gör el dyrt, hindrar folk från att ta körkort och skaffa bil och beskattar bostadsbyggandet så att hyrorna blir 15000kr i månaden. De går på pumpen efter att ha sandat i sin egen skidbacke.

  Klart de förlorar val. Valresultatet är ett tydligt nej till klimatalarmism och skattehöjningar. Skatterna är nämligen 50%, och färdighöjda. Den vägen är stängd. SD är 5% av väljarna, precis som kommunisterna, de får samma inflytande som kommunisterna, dvs noll, så länge inget stort parti är svagsint nog att gå i allians med dem. SD är sura gamla sosseväljare som också saknar sitt gamla parti, ökningen hos moderaterna är gamla sosseväljare som skakar på huvudet åt det gamla partiet.

  Vart tog det vägen?

  Är miljötanter med ”modern” frisyr allt som finns kvar?

  Var är ni som byggde landet?

  Kommentar av sl | 2010/09/20 | Svara

 4. Rätt men fel, på flera punkter.
  Det är en tyst revolution, men inte som du målar upp den.
  Som 52 år gammal har jag hunnit rösta flera gånger och jag har aldrig varit bunden av något parti. Jag har hunnit med att rösta på samtliga partier utom s och v. Jag var med att rösta in mp i riksdagen likasom kd för att ge dem en chans att visa om dom hade substans i sina ord. Förra valet var jag med att rösta in aliansen, något jag djupt ångrar nu.

  Aliansens idé om att jobb är bättre än arbetslöshet var bra. Dock gjordes allt i fel ordning. FÖRST bör man skapa fler jobb och skapa förutsättningar för rehabilitering och SEN dra in a-kassedagarna respektive sjukskrivningen. Ni la loket bakom tåget istället, så krossas vagnarna i stället för att dras.

  Dessutom har ni politiker fått för er att ni äger Sverige och tappat förståelse för vad demokrati innebär.

  Ett stort fel ni gjort länge är att dela in Svensk politik i en barnslig och helt verklighetsfrämmande blockindelning, där samarbete är omöjlig.

  Nästa stora fel var att mobba ut SD och vägra släppa in dem i dialogen. Det gjorde att de aldrig avslöjades som de inkompetenta babianer de är. Men mest av allt: NI ansåg att ni hade rätt att bestämma vilka som får vara med och leka i rikspolitikens sandlåda.

  Så… vad gjorde jag och andra med mig? Jo: jag röstade inte _för_ men dock _på_ SD för att tvinga er att samarbeta över dessa löjliga blockgränser och även inse att det är inte NI som bestämmer vilka som får leka i sandlådan, utan det är VI – folket – som bestämmer det.
  Sug på den en stund…

  Är jag SD? Nej, långt därifrån! Dom är inkompetenta puckon som inte kan ett smack om verkligheten. Men äntligen fick vi ett äkta ”Kalle-Anka-parti” att rösta på. Är jag dum i huvudet? Nja… jag har ett uppmätt IQ på 134+ och en av mina vänner som gjorde samma som jag har minst lika hög IQ. Vårt val var helt enkelt taktiskt att piska er att samarbeta för att skapa ett äkta demokratiskt Sverige. Nu tvingas blockgränserna att släppas och MP måste rädda landet. Använder man minsta logik i analysen över sd’s framgång så är jag och mina vänner inte ensamma om liknande tankar. För ingen sund person kan tro att så många som röstat på sd faktiskt _tror_ på dom! Nej vi röstade inte _för_ dem, utan _på_ dem, för att rösta mot er alla andra, från v till m.

  Människovärde säger du? Moderaterna verkar inte längre veta vad det ordet betyder, och ni i fp, c och kd lallar med i nedskärningarna för att få en plats i den soliga delen av sandlådan.

  Men du har rätt: detta är en tyst revolution, men inte den som du målar upp. Det är dags för politiker att ta befolkningen på allvar och söka folkets bästa i stället för egna partipoäng. Jag har varit med om att tvinga er till det! 🙂
  Sug på den karamellen en stund… 🙂

  Mitt drömscenario var att ”blocken” skulle väga helt lika och sd skulle få 15-20%. Det skulle verkligen ha tvingat m och s att samarbeta… dom är ju landets största partier och tillsammans representerar 60% av befolkningens vilja. Men nu blev det det nästbästa. Jag ser fram mot att mp kommer in i regeringen och vi äntligen kan börja samarbeta för ett bättre Sverige och utvecklas till en sund demokrati där block inte finns.

  Kommentar av Per Nilsson | 2010/09/21 | Svara

  • Det finns i alla fall en sak som vi är helt överens om; omtanken om Sverige. Och om du inte tror mig i någon annan del så har jag alltid jobbat hårt för mina väljare och hela landets bästa. Den suger jag gärna på en bra stund!:-)

   Tack Per för att du ville kommentera mitt inlägg och gjorde det med sådan omsorg, det uppskattar jag!

   Kommentar av Flyborg | 2010/09/21 | Svara

   • Tack.
    Det knepiga är vad som kommer att hända om MP vägrar ingå i aliansen. I princip är då enda lösningen att omgående utlysa nyval. Kommer fler i så fall att göra som jag gjorde och sd stärks? Eller kommer jag och alla andra att då rösta på ett riktigt parti vid ett nyval? Troligen det senare.
    Det vore väldigt talande (för att inte säga oerhört komiskt) om vid ett nyval sd åker ur riksdagen! Dom skulle åka ut innan dom ens hunnit sätta foten i riksdagshuset! 😀

    Kommentar av Per Nilsson | 2010/09/21

   • Jo, det vore nästan värt hela omaket med ett nyval bara för att se dem åka ut snabbare än de kom in!
    Men jag tror att vi glömmer en viktig sak i det hela och det är att Sveriges normalläge är att vi har en minoritetsregering som gör upp i enskilda sakfrågor. Men det syntes inte så mycket utåt utan det hanteras i Riksdagens utskott. Personligen tror jag mer på detta än något annat. Helt odramatiskt dessutom. MP är långt ifrån den enda danspartnern i denna politiska vem tar vem.

    men vi kanske får 175 mandat trots allt, det fattas inte många röster nu, bla här i Göteborg. Spännande!
    Jag tror också att vi nu ser politikens rewival, en riktig comeback för samhällsengagemang och solidaritet. Härligt!

    Kommentar av Flyborg | 2010/09/21

   • Det förutsätter att s v och mp stöder aliansen i att bilda regering eller att aliansen gör god för sitt löfte att inte bilda regering om det hänger på att sd stöder dem. Om s, v och mp fäller aliansen måste det utlysas nyval om aliansen inte vill höra i all evighet att dom samarbetar med sd. Det skulle hänga över samtliga alianspartier i decennier.
    Så: om de rödgröna stöder aliansen och vi får en minoritetsregering är det bra då aliansen får lite mer motstånd och kan inte göra drastiska förändringar vilket man kunnat den senaste mandatperioden. Men det innebär att sd blir kvar och pö om pö anses som mer rumsrena och deras inflytande kan stärkas på sikt. Eller så fäller man regeringen, får ett nyval och hoppas att bilden blir bättre då.

    Kommentar av Per Nilsson | 2010/09/21

 5. Fast de behöver inte stödja regeringsbildningen, bara lägga ned sina röster – vilket är kutym. Man respekterar väljarnas val helt enkelt.
  Tror att det har blivit en sådan motreaktion bland vanligt folk att SD får en mycket besvärlig resa under mandatperioden.
  Mycket av integrationspolitiken har faktiskt redan blivit bättre och kommer att bli ännu mycket bättre pga de nya beslut/reformer som har fattats av regeringen. Men det tar tid innan man ser resultat. Därmed slås en hel del av kritiken undan och grogrunden för SD försvinner.
  Förhoppningsvis.

  Kommentar av Flyborg | 2010/09/21 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: