Eva Flyborgs Blogg

Göteborgare, liberal, fd riksdagsledamot

Nej, nu räcker det!

Under onsdagskvällen sändes Uppdrag Gransknings andra del om muthärvan i Göteborg. Det var ett mycket bra program där Janne Josefsson och hans team ganska lågmält blottlade nya delar av härvan. Nya personer, nya oegentligheter, nya fantasifulla sätt att lura oss Göteborgare på pengar. För det är vad det handlar om till sist, vi får betala med våra skattepengar direkt och indirekt.

Mutskandalen har nu vuxit och förgrenats och mer kan komma säger utredaren, Statsåklagare Nils-Eric Schultz. Jag tror honom. Själv har jag fått tips om ett annat bolag där oegentligheter skall ha förekommit. Det skulle, om det är sant, kunna förklara en del märkliga beslut i kommunen på sistonde.

 För min del är måttet rågat, det räcker nu. Jag behöver inte se mer av den växande mutskandalen för att inse att detta kan ha spridit sig till andra delar av de kommunala bolagen. Vi måste klarlägga hela denna byk och gå till botten med problemet. Jag vill att vi nu går igenom samtliga kommunala bolag och ser om det finns liknande problem på andra håll. Om det är så att Riksrevisionen skulle kunna vara behjälpliga så kan det vara en idé. Jag vet att de inte har som uppgift att revidera kommunen, men om Göteborgs stad själva skulle begära det, så kanske det kan vara en möjlighet. Eller en oberoende kommission helt enkelt. Om nödvändigt så är jag beredd att starta ett upprop för att få till stånd en utredning av samtliga kommunala bolag i Göteborg. För såhär får det helt enkelt inte gå till! Det räcker nu.

I valets slutskede hade jag en debatt med bl.a Anna Johansson, socialdemokraternas ordförande här i Göteborg. Vi var på Galaxen i Bergsjön. Jag tog upp frågan om mutskandalen och de kommunala bolagen, men svaret var att det inte var bra och att det i alla fall inte påverkade någonting. Jag sade då och jag säger det nu; hon har fel. Det påverkar de boendes boendemiljö, om man kan rusta upp deras lägenheter och gårdar, om man kan ge barnen en dräglig lekmiljö. Detta är nämligen vad de stjäl ifrån oss förutom pengar, de som nu har lurat kommunen med saltade fakturor, privata jobb utförda och betalda resor mm. Detta är en av socialdemokratins blinda fläckar och nu skall vi ha dem att styra i Göteborg i fyra år till?

Håkan Hellström sjunger; Känn ingen sorg för mig Göteborg! Men nu är det snubblande nära.

Nu har vi precis startat ett upprop via Facebook om att tillsätta en mutkommission som granskar alla de kommunala och regionala bolagen. Allt skall upp på bordet. Gå med i Facebookgruppen !

Läs mer i GP, SVT, GP, GT, GP,GP, GP, GP,

Annonser

2010/09/30 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 kommentarer »

 1. Vi är några engagerade medborgare i södra Brottkärr som mött på patrull i en detaljplaneprocess. Vi har hela tiden misstänkt att Stadsbyggnadskontoret med vissa tjänstemän och Fastighetskontoret alltför ensidigt följt privata exploatörers och näringsidkares intressen bl.a med hjälp av välbetalda konsulter. De har försökt påverka mig eller kalla det muta mig för att inte lägga hinder i vägen. Eller som en viss herre sa: ”Jag kan fixa en tomt till dig….” eller som en kommunal tjänsteman sa: Du får ju en ny väg utan kostnad underförstått sluta överklaga. Ärendet ligger nu hos Regeringen och Fastighetsdomstolen.

  Man får inte blunda för att nämnda förvaltningar med sina beslut likt ett trollspö skapar mångmiljon förmögenheter. Faran är uppenbar att man inte alltid är objektiv i sina beslut.

  Vid ett tillfälle, när det hettade till ordentligt i södra Brottkärr och det började gunga under fötterna på berörda, gjordes internutredningar (jäv) som blev ”godkända” av stadsrevisionen trots att det uppenbart för den invigde var att man gjort fel. Att olika myndigheter och förvaltningar inom Göteborg kommun bekräftar varandra och ger legitimitet åt beslut eller alibi öppnar upp för politikerna i tex byggnadsnämnd, fastighetsnämnd, kommunstyrelse och kommunfullmäktige att ta beslut som helt eller delvis grundar sig på t.o.m olagligheter.

  Jag hoppas att stadsåklagaren tittar lite närmare på just förvaltningar och nämnder som beslutar kring stadsplaneringen. Där finns de stora pengarna (miljardbelopp), inte det vi ser i de mutanklagelser som nu just rullas upp. De är bara toppen på ett isberg.

  Kommentar av Göran Lignell | 2010/09/30 | Svara

 2. Håller helt med Eva.
  Sedan tycker jag det är ett underkänt betyg för skolans grundskolutbildning i ämnet samhällskunskap när så många inte bara hamnar på den brottsliga svarta sidan utan dessutom så gärna visar upp att de har noll koll på vad våra svenska Grundlagar kräver av det offentliga i Sverige.

  Kommentar av norah4you | 2010/09/30 | Svara

 3. Det är inte bara i Göteborg skattepengar används för att berika kommunala tjänstemän. Byggbranschen är korrupt nerifrån och upp. Alla skor sig och så har det varit länge.

  Kommentar av Hasse | 2010/09/30 | Svara

 4. Gräv i Gbg´s förvaltningar!

  Kommentar av Inger Schale | 2010/09/30 | Svara

 5. Du är knappast liberal om din grundsyn är att staten ska kliva in i muthärvan i Göteborg. Din inställning bör vara att stat och kommun ska minska sin inblandning i allas liv och där igenom undvika dessa typer av våldtäkter på det vi gemensamt betalar.
  Är du liberal av någon annan anledning än din egna övertygelse om liberalismens förträfflighet?

  Kommentar av Johannes Karlsson | 2010/10/02 | Svara

 6. Att stat och kommun ska minska sin inblandning i allas liv, det är en nytolkning av liberalism. Liberalism innebär att stat och kommun skall vara övergripande och då för att trygga de lagar som finns. Vilket i sig innebär att stat och kommun inte skall vara överdrivet stora, men att de inte skulle få lägga sig i den enskildes liv, det är en varianttolkning som inte har historisk eller ideologisk bakgrund.

  Om det är någon som är liberal i ordets rätta bemärkelse, så är det de som likt Eva Flyborg följer den gamla, ursprungliga, liberala filosofin att det stat och kommun, där de behövs för att trygga vardagen. De måste kunna samverka för invånarnas bästa. Vilket även överenstämmer med såväl nuvarande som tidigare grundlag. En kommun skall så långt det är möjligt få sköta sig själv UNDER lagarna. När en kommun inte klarar av sitt uppdrag, så skall staten kunna garantera att ‘Alla är lika värda’ och träda in för att kontrollera eller hjälpa.

  Kommentar av norah4you | 2010/10/03 | Svara

 7. Smaka på den här:

  AF BYGG GÖTEBORG AB

  Styrelseledamot Sven Hulterström (S) (tidigare kommunikationsminister och i partiledningen för S).

  Jonas Hulterström, projektledare in AF Bygg Göteborg AB

  Anders Hulterström (S) centralt placerad (stadskansliet) dvs nära Göran Johansson, Owe Nilsson Fastighetsnämndens ordförande och Anneli Hultén tidigare Byggnadsnämndens ordförande.

  AF Bygg Göteborg AB som har ett förflutet i JK Bygg och Leif Andersson, har enligt dem själva varit mycket framgångsrika de senaste åren.

  Vad säger er magkänsla?

  Kommentar av Göran Lignell | 2010/10/03 | Svara

 8. Det kan tilläggas att Sven Hulterström är pappa till Jonas och Anders (se förra inlägget)

  Kommentar av Göran Lignell | 2010/10/03 | Svara

 9. Mycket intressanta uppgifter om muthärvan som aldrig framkommer i media:

  https://www.flashback.org/t1181905

  Mycket intressant inlägg om Brottkärr av Göran Lignell

  Kommentar av Reclaim Göteborg | 2010/10/05 | Svara

 10. Bra Eva, jag håller helt med dig och stöttar din kamp så här på avstånd. Även om inte jag bor i Göteborg nu så har jag mina barn och barnbarn där och det är sorgligt det som uppdagats men jag kan inte säga att jag är förvånad. I det land jag bor just nu är det mer regel än undantag, låt det inte bli så i Sverige. Stå på dig Eva!!

  Kommentar av Elvy | 2010/10/28 | Svara

 11. Nu är Jonas Hulterström dessutom projetutvecklings ansvarig på AF och med det ytterst ansvarig för tex Brottkkärr

  Kommentar av Deepshit | 2010/11/20 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: