Eva Flyborgs Blogg

Göteborgare, liberal, fd riksdagsledamot

Utan spaning – ingen aning!

Säkerhetspolisen höjer terrorberedskapen i Sverige.

Orsaken är en ökad hotbild, uppger Säpochefen för TT. Sverige har aldrig tidigare haft ett terrorhot på den här nivån.
Statsminister Fredrik Reinfeldt är informerad. Dramatiska rader, men det är inget omedelbart hot som föreligger. Mer en bedömning av enstaka individers vilja och förmåga att iscensätta ett terrordåd i Sverige. Förfärligt att bara tänka tanken, men detta är vardag för många länder. Jag tänker genast på London och de fruktansvärda scener som utspelade sig där när terrorister bombade vanliga människor sönder och samman i morgonrusningen på stadens bussar och tunnelbana. Sådan är terrorismen och det måste vi skydda oss emot.

 Den infekterade och ibland helt snedvridna debatt som uppstod i samband med FRA-lagen kan nog komma att justeras när människor får klart för sig vad FRA egentligen handlar om. Den är till för att upptäcka terrorhot som detta och skydda oss ifrån konsekvenserna. Så enkelt är det. Och jag kan leva med de minimala intrång i vår integritet som görs för att kunna ge våra spanare ett bra verktyg i arbetet mot dessa terrorister. Livet och politiken är ofta en fråga om att välja, att prioritera och jag menar att säkerheten går före.

 Mutskandalen i Göteborg rullar vidare med allt större förgreningar. Jag tror faktiskt att det kan vara samma problem i andra kommunala och regionala bolag än de som utreds just nu och även i övriga Sverige. Jag har just startat en Facebook grupp som kräver en total genomgång av alla våra kommunala och regionala bolag nu direkt, allt måste upp på bordet och gås igenom. Du kan ansluta dig till denna och stödja kampen för ett mutfritt Sverige. Mutor och korruption hör inte hemma här! Gå in på sajten och stöd kravet!

 Per Schlingman avgår som partisekreterare för Moderaterna. Jag tror att han är en av dem som skall ha mest credit för den stora förnyelsen av Moderaterna, jämte Fredrik Reinfeldt. Skall han bli ny statssekreterare i statsrådsberedningen tro? Ny på Pers gamla jobb blir Sofia Arkelsten, tidigare riksdagsledamot. Önskar dem båda lycka till i nya uppgifter inom Alliansen.

 Nu verkar det som om det blir strid om posten som Talman i Riksdagen. Per Westerberg innehar posten nu men de rödgröna verkar ha nominerat Kent Härstedt. Jaha. Då får vi votera på måndag efter uppropet. Men om Mona Sahlins löfte är värt någonting alls så är det en onödig nominering eftersom Socialdemokraterna inte någon gång, någonsin, på något sätt skulle använda sig av Sverigedemokraterna. Vare sig aktivt eller passivt. Spännande att se hur (S) hanterar denna heta potatis…

Om dubbdäcksförbudet i Göteborg säger jag bara att det finns forskning som stöder både för och emot. Svaret är förmodligen att det helt beror på hur mycket snö det kommer och hur isigt det blir. Men det är svårt att ha generella regler som skall anpassa sig efter vädret. Personligen kommer jag att fortsätta köra med dubbdäck, annars kan vi helt enkelt inte ta oss till landet i vinter. Men alla kör inte i sådan terräng och kanske inte behöver dubbdäck.

Expressen, DN, SvD, GP, Aftonbladet, SVT, SVT, SvD, GP, DN, DN, DN, Expressen, Aftonbladet, GP, Expressen, SVT, SvD, DN, Aftonbladet,

Annonser

2010/10/01 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

20 kommentarer »

 1. Det verkar ju nu som om även Sverige kan bli utsatt för terror. Mina tankar gick också omedelbart till FRA-lagen – som jag var emot när den kom. Jag har hittills inte sett om det var som ett resultat av just signalspaning som man har höjt beredskapen, det finns ju många andra sätt att samla information. Hur som helst är det förfärligt att det förekommer och det borde få alla att inse att Sverige borde ha ett försvar värt namnet om läget blir akut. Inte bara ett militärt försvar utan också ett civilt sådant. Folkpartiet har ju i valrörelsen drivit kravet på en ökad militär närvaro i första hand för Göteborg där så mycket av vår mat och bensin kommer in.

  Kommentar av Berit Krantz | 2010/10/01 | Svara

  • Ja, Berit, kanske människor återigen inser värdet av försvarsorganisationer som Lottorna, Hemvärnet, Bilkåren mfl. De gör ett fint arbete som borde uppskattas mer.

   Sedan måste vi ha ett mycket bättre försvar av Göteborg, den saken är helt klar. Motion i Riksdagen komer om några dagar!

   Kommentar av Flyborg | 2010/10/01 | Svara

  • Hej Berit!
   Din tankar är helt klart befogad, för jag hade samma tanke först. Men efter att set många länkar om detta så fick jag uppfattningen att det terrorhot som nu (inte?)ligger mot sverige uppdagades inte av FRA utan ett resultat av att CIA grep en 36:årig tysk som berättade om objekt som skulle kunna bli utsatta för hot runt om i världen och då även sverige. Där emot så var FRA med och utvärderade sanningshalten i uppgifterna för att bedömma om hotet kan var reelt eller inte, och det tycker inte jag är konstigt för det är ju sådana bedömningar som dom skall vara experter på.

   Kommentar av Lasse.S | 2010/10/02 | Svara

 2. Det finns en anledning till att terrordåden ökar.
  Staten/Eliten vill driva igenom nya lagar för att övervaka oss. 1984 har aldrig varit närmare än nu.
  Kriget mot terroristerna går inte att vinna det kommer att hålla på år efter år.
  Vem tjänar på det?
  Terroristerna? Hmm tror inte det, Vapentillverkare? mer troligt.
  De största ”terrordåden” var iscensatta av människor bakom kulisserna. Politiker, media är bara bönder på ett stort schackbräde.
  20010911 blev tre skyskrapor på Manhattan pulviserade.
  Den som tror att en taliban i en grotta i Afganistan ligger bakom det har tyvärr köpt en lögn.
  Londonbombingarna var det inga ”terrorister” inblandade i.
  Vi måste bygga ett nytt bättre samhälle utan vapen och fruktan.

  Magnus

  Kommentar av Magnus | 2010/10/01 | Svara

 3. ”Och jag kan leva med de minimala intrång i vår integritet som görs för att kunna ge våra spanare ett bra verktyg i arbetet mot dessa terrorister.”

  Ja vilken tur att vi skyddas mot ”terroristerna”. Det ”minimala” offret av frihet gör ju inget när pappa staten skyddar oss mot så här hemska saker. Vi får ju iofs. inte veta något över huvudtaget om vad det skulle röra sig om, men säger de att det är otäcka terrorister så är det ju lika bra att vi alla omyndigförklarar oss och låter installera lite extra kameror. Har man inget att dölja så behöver man ju inte heller oroa sig, eller hur är det nu man som frihetsälskande ärkeliberal brukar säga? Det är med blandad sorg och skam man minns tiden man röstade på folkpartiet för att man trodde på liberala värderingar. Det var iofs. innan ni stod för grövre kränkningar än vad VPK och resten av (det öppet frihetshatande) packet gör.

  Kommentar av Fredrik | 2010/10/01 | Svara

 4. Ja,har du någon indikation på att FRA har upptäckt detta? Eller varför pratar du om FRA annars utan några som helst belägg. Man ska kanske fråga sig VARFÖR Sverige skulle vara utsatt för terrorhot. För att vi skickar soldater i krig till Afghanistan kanske?

  Övervakning missbrukas ju aldrig :)http://www.aftonbladet.se/resa/flyg/article7881787.ab

  Kommentar av Eh | 2010/10/02 | Svara

 5. ”Och jag kan leva med de minimala intrång i vår integritet som görs för att kunna ge våra spanare ett bra verktyg i arbetet mot dessa terrorister.”

  Det är inte frågan om något minimalt intrång i vår integritet i fallet med FRA-lagen. Det är frågan om massövervakning. Förstår man inte det så har man varken förstått grundläggande juridiska begrepp, demokratiska principer eller vad FRA-lagen faktiskt innebär. FRA-lagen har så många antidemokratiska tendenser att den inte under några omständigheter hör hemma i ett demokratiskt samhälle. Tycker du att det är ett litet integritetsintrång att FRA kan öppna varenda E-post brev som går över landets gränser, vilket är de flesta idag? Bland annat regeringens egen IT – expert har sagt att man inte kan skilja mellan inhemsk och utländsk trafik. Jag kommer aldrig någonsin att rösta på ett parti som varit med och infört denna lag och jag kommer aldrig någonsin ställa mig bakom den syn på demokrati som den här lagen ger uttryck för. Därför röstade jag på det enda parti i Sverige som värnar den enskildes personliga integritet, nämligen Piratpartiet. /Frekar06

  Kommentar av frekar06 | 2010/10/02 | Svara

 6. Hej på dig, Eva. Ska en demokrati må bra, måste det vara full balans mellan statsmakterna: Den sköna demokratifåtöljen måste – fritt efter Montesquieu – ha fyra lika långa ben. I Sverige vinglar fåtöljen högst avsevärt. De fyra statsmakterna Riksdagen, Regeringen, Rättsväsendet och Media fajtas ständigt om att vara det ”längsta” benet, den statsmakt med mest inflytande. Fundera gärna över den kloka 1700-talsfilisofens maktbalansteorier – de tycks stämma ganska bra. Med anledning av din blogg ovan måste jag påpeka att vissa företeelser är ”digitala”, d.v.s. alternativen är 0 eller 1, Ja eller Nej. Några mellanläggen existerar inte. Så Eva, fria icke brottsmisstänkta medborgare får inte övervakas. Då är vi inte längre fria och då är vårt land inte längre en demokrati. Hoppas du förstår, Eva. Noll eller Ett. Ja eller Nej. Fria eller Ofria. Man kan inte vara ”bara lite ofria.”

  Kommentar av cnab | 2010/10/02 | Svara

 7. ”Och jag kan leva med de minimala intrång i vår integritet som görs för att kunna ge våra spanare ett bra verktyg i arbetet mot dessa terrorister.”

  Minimala intrång? En kopia på allas kommunikation skickas till staten. Det är inte ett minimalt intrång, det är massavlyssning. Dessutom kartläggs automatiskt allas kommunikationsmönster och så kallade sociogram skapas. För att detta ska vara möjligt så har FRA rätt att lagra information om människors sexuella läggning, politiska åsikt och så vidare. Detta är inte ett minimalt intrång i integriteten, det är ett massivt intrång som går helt på tvärs med grundläggande mänskliga rättigheter.

  Dessutom visar all forskning att denna typ av massövervakning inte är effektiv för att upptäcka terrorhot. För att göra det krävs riktad spaning och traditionellt polis- och underrättelsearbete.

  Kommentar av Martin | 2010/10/02 | Svara

 8. Bästa Eva.
  Har du egentligen satt dig in i FRA-lagen?

  Det är inte frågan om något minimalt intrång i vår integritet. Det är frågan om massövervakning och en massiv kränkning av den enskildes integritet.
  För att avlyssna/läsa ett mail som går i fiber, måste FRA ta del av ca: 50000 användares mail som går i denna enda fiber. Nästa ”terroristmail” kanske/brukar gå i en annan fiber. Ytterligare 10000-tals ”kunder” blir utsatta!!

  FRA-lagen är kontraproduktiv.

  Tror du att terrorister och andra kriminella mailar öppet?
  Vanliga hederliga medborgare ( MED RENT MJÖL I PÅSEN)har mer och mer börjat kryptera sin mailkonversation.
  Använder div olika anonymiserigstjänster, Darknets osv för att dölja sin aktivitet på I-net.

  Använder man sig av en 2048-bitars nyckel vid krypteringen är antalet möjliga kombinationer 3.23 x 10616, dvs en 3:a följt av 616 nollor!

  Så många kombinationer av tal får man med en 2048-bitars nyckel. En dator som klarar en miljon beräkningar i sekunden blir tvungen att arbeta i 10 upphöjt till 14 år för att knäcka nyckeln!!

  Grymt duktigt av politikerna att stifta lagar som de inte vet vad de innebär och kommer att få för konsekvenser!
  Det är idag mycket besvärligare för Polis och Säkerhetstjänst att komma åt brottsligheten som sker över I-net än tidigare.

  Vid kommunikationen för planering av ett evt terrordåd för ”amatörer” är det säkrare att använda sig av snailmail. Eller planera det hela över en kopp kaffe på ett café!!!!

  Kommentar av AquaVera | 2010/10/02 | Svara

 9. Mördad statsminister, mördad utrikesminister, krigstillstånd i förorterna pga av objudna innevånare, nej, naturligtvis kan inget hända i Sverige.

  Kommentar av Kaibigan | 2010/10/02 | Svara

 10. Nu ska vi se här Eva.. det minimala intrånget på integriteten som du kallar det..

  På ren svenska ska FRA (som för övrigt inte kopplat in sig på alla kablar än)tråla igenom _all_ trafik som lämnar sveriges gräns. Det betyder att den kommer läsa igenom dina mail som du skickar till någon som har telia.se eller hotmail.com eller gmail.com som adress. FRA kommer även att spara en hel del av detta för ”utveckling och forskning” (för där gälller nämligen inte klasulen om att om FRA fattar att det är sk inhemsk trafik så ska den förstöras omedelbart)(läs själv i propen om du inte tror mig) .. FRA kan även dela med sig av sin ”utvecklings och forsknings” databas till tredje part, utan att regeringen eller riksdagen har något att säga till om till vem de lämnar ut infon till, de behöver inte enns informeras om detta.

  Bara ett exempel på att FRA-lagen INTE är ett litet intrång i den privata sfären. Den är en styggelse imho. Samt att Rysslands trafiken som var en av de stora anledningarna till att FRA lagen gick igenom kommer innom ett par år helt passera utanför sveriges gräns pga att ryssland kommer lägga en Fet och Stor kabel längs med gasledningen Nordstream. Dvs de förbigår sverige helt och hållet.
  Och när man håller på med data utbyte med andra länders unterättelsetjänster så får de länderna info från oss i Bulk, dvs mycket överflödig information som man sedan kan gå igenom för o se om man kan hitta någe snaskigt i det som gör att de kan få ngn fördel mot sverige i förhandlingar angående avtal o liknande.

  Kommentar av Billy G | 2010/10/02 | Svara

 11. Eva,
  Det finns ju inget anger som anger att det var FRAs signalspaning som använts. Om FRAs signalspaning har använts så ankommer det på dig att förklara varför polisen inte hade kunnat be teleoperatörerna att lämna ut samtal och nödvändiga uppgifter istället för att gå omvägen via FRA.

  Svaret på den sista frågan kan ju inte vara att FRA spanar på all kommunikation, det har ju ni FRA-förespråkare förnekat.

  Kommentar av Nils | 2010/10/02 | Svara

 12. Angående FRA-lagen:
  1) Terrorister lär använda kryptering, som är (relativt) billigt och enkelt. Kryptering lär liksom vara det enklaste om en ska utföra ett terrordåd… Om kryptering används, har FRA knappast någon chans. Således skyddar inte FRA-lagen mot terrorister.
  2) FRA-lagen innebär att upp till hundratusen godtyckligt valda hushålls elektroniska kommunikation (som passerar rikets gräns, vilket den mesta gör) kopieras över till staten. Det är motsvarigheten till att Posten skulle sprätta upp och scanna en stor del av alla brev som skickas.
  3) Nej, det är inte okej att ge upp en mänsklig rättighet för säkerhet; om vi börjar syssla med sådant, slutar vi med tortyr och än värre saker.

  Kommentar av Calandrella | 2010/10/02 | Svara

 13. […] Jernbeck, HD, Brown, Flyborg, Pehrson. var addthis_pub = 'gunnarhokmark'; var addthis_brand = 'Gunnar Hökmark';var […]

  Pingback av Gunnar Hökmark » Arkiv » En hotbild som kräver förmåga | 2010/10/03 | Svara

 14. Eva, nu blir jag förskräckt! Var har du varit de senaste åren. Inser du inte att den ”höjda beredskapen” är ett beställningsverk av FRA och dess beskyddare. Dvs de som vill ta av oss vård liberala demokratiska rättigheter.

  Läs kommentarerna av t ex Fredrik, Ea, Cnab, Frekar06, Calandrella m fl.

  Dessutom borde du noga läsa vad fp´s förre försvarsexpert, den genuina liberalen Hans Lindblad skrivit om FRA-lagen som sådan och dess tillblivande. Du kan kolla min blogg hösten 2008 och framöver, där han förekommer då och då!

  F.ö. skulle väl FRA:s spaning gälla hot mot statens säkerhet. Din tolkning är en ändamålsglidning. Terrorism kan visserligen förorsaka död och lidande, men inte hotar de statens säkerhet och överlevnad! Som sagt, läs Lindblad! Han gick inte på militärens egotrippar.

  Terrorism bekämpas med riktad spaning, inte genom allmänt avlyssnande och åsiktskontroll av gemene man!
  Vart tog liberalismen vägen i folkpartiet??? Finns det ingen kvar som ens läst grundkursen i socialliberalism!

  Kommentar av Lars-Erick F ... | 2010/10/03 | Svara

 15. Hmmm… jag skrev en kommentar här tidigare men den verkar vara borta nu.

  Tekniska problem eller censur?

  Jag tycker dialog är trevligt, och att censur är ytterst otrevligt, för att inte tala om oförenligt med en liberal ideologi.

  Kommentar av Christer | 2010/10/03 | Svara

  • Har inte sett den, kanske kommenterade du ett annat blogginlägg? Jag tillåter det mesta i momentarsväg, förutom rena oförskämdheter. Kommentera på bara!

   Kommentar av Flyborg | 2010/10/03 | Svara

   • Nå, i så fall är det nog något tekniskt problem med din blogg.

    Nåja, flera andra har påpekat samma saker som jag ville så jag börjar med att säga att jag instämmer med signaturerna Fredrik, frekar06, cnab, AquaVera, Billy G, och Calandrella.

    Att stå upp för en liberal ideologi är att stå upp för ett samhälle vars medborgare ska betraktas som oskyldiga till dess motsatsen bevisats.

    Detta står i bjärt kontrast till att per automatik betrakta medborgarna som misstänkta för brott eller terrorism. (Och till att betrakta skolbarn som misstänkta för fuskare, knarkare, och huliganer i allmänhet.)

    För en liberal måste därför FRA-lagen vara en styggelse.

    Så jag skulle gärna vilja veta hur du förankrar ditt stöd för FRA-lagen i en liberal ideologi?

    Kommentar av Christer | 2010/10/03

 16. EVA!!!!!
  Läs detta, den liberale Hans Lindblads syn på terrorismhot.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/10/vilka-ingrepp-i-friheten-motiverar.html

  Kommentar av Lars-Erick F ... | 2010/10/03 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: