Eva Flyborgs Blogg

Göteborgare, liberal, fd riksdagsledamot

Kärnavfall, Wikileaks och Mona

  Jag vet inte hur din dag har varit, min handlade mest om kärnkraft, plutonium, avfall, djupborrning, uran, transmutation och Sveriges bergarter. Kärnavfallsfrågan är hetare (!) än någonsin. Ansökan från SKB i mars 2011. Skall man sammanfatta perioden till sportspråk så är det hårdträning just nu. Kunskapsuppdatering. Träffade bl.a MKG i Göteborg i dag (Miljöorganisationernas Kärnavfallsgranskning).
Bra möte, mängder av information och intressanta diskussioner. Fortsättning följer.

Jag skall nu sätta samman en kunskapsresa till Göteborg med omnejd med bla besök på Chalmers, Ringhals och SKB.

                                        *                                              *                                             *

 Wikileaks fortsätter att dominera nyheterna världen över. I Sverige har Utrikesminister Carl Bildt dementerat att han är en pudel 🙂 och Justitieminister Beatrice Ask tycker inte att den KU-anmälan som just gjorts för regeringens kontakter med USA är särskilt relevant. Kan utan problem ge båda två rätt i sina uttalanden. Men visst är det konstigt, det som betraktades som normalt umgänge när oppositionen styrde är nu inte bara förkastligt utan tom KU-materia. Tänk så fort saker och ting kan ändra sig.

                      *                                               *                                                *

Mona Sahlin har i helgen hållt sitt sista (?) linjetal för Socialdemokraterna. Då sa hon det mesta  av det som hon kanske velat säga rätt länge. Ett riktigt bra tal som helhet. Man kan undra hur det hade gått i valet om Socialdemokraterna hade låtit henne köra sin agenda – förmodligen bra mycket bättre, men det får vi aldrig veta. Det intressanta nu är om rörelsen kan förmå sig till en riktig förnyelse eller om man gör en mindrejustering och bara väljer en ny partiledare.

Någon kanske kan anmäla dem till Extreme Makeover? Ny ledare, ny politik och ny image. Och nya väljare förståss. De gamla har ju tagit slut.

GP, GP, DNDN, Expressen, SVT,

2010/12/06 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer »

 1. Ja Eva, de gamla socialdemokratiska väljarna har tagit slut. Påfyllningen har inte riktigt skett som de ledande socialdemokraterna trodde. Kanske lever de kvar i sin ungdoms 68-anda och 70-talets kvinnostrid ‘Vi kan, vi vill, vi törs’ 🙂

  Det är synd om socialdemokraterna. Nu bekräftar de ju indirekt eller i direkta ordalag själva varför de varit Alliansens bästa reklampelare/vallokomotiv.

  Ha en bra dag/Inger E

  Kommentar av norah4you | 2010/12/07 | Svara

 2. Så sant!
  Ha en härlig vinterdag själv!

  Kommentar av Flyborg | 2010/12/07 | Svara

 3. Jag har för länge sedan jobbat med opinionsbildning för Barsebäck Kraft AB och använde då rubriken Stäng Christiania!. Och har nu en grupp på FB ”Starta Barsebäck!”

  Jag håller med, Carl Bildt är ingen pudel; snarare en schnauzer:-)

  Ja, Monas tal var det bästa hon gjort på mycket länge. Tur för oss att de inte vill ha henne. De har ju så många små Göran Persson look-alike som vill fram…

  Bra förslag där Eva – ”de gamla har tagit slut” hihi

  Kommentar av Christina Linnea Örtendahl | 2010/12/07 | Svara

  • Ja, att lägga ned Barsebäck bar det dummaste någon regering gjort i mannaminne. Fullt med kraft där det behövs som bäst. Totaldumt.

   Carl Bildt är ju som han är. Men schnauzer… mja, snarare en Sibirisk vinthund!

   Kommentar av Flyborg | 2010/12/07 | Svara

 4. Du skriver
  ”Men visst är det konstigt, det som betraktades som normalt umgänge när oppositionen styrde är nu inte bara förkastligt utan tom KU-materia.”

  Hade någon uppmärksammat det på den tidigare regeringen så hade det även då varit KU ämne.

  För det är inte rätt i en demokrati där man undanhåller riksdagen information som dom borde vara involverade i.

  Kommentar av Lasse.S | 2010/12/07 | Svara

  • Att ha normala relationer och samtal hör till regerandet. Det är verkligen inte att undanhålla saker för Riksdagen. Det är tvärt om regeringens ansvar att föra Sveriges utrikespolitiska talan, i stort som smått.

   Kommentar av Flyborg | 2010/12/07 | Svara

 5. Lasse S,
  samarbetet med USA har varit känt i stora kretsar även bland politiker sedan det började under Andra Världskriget och speciellt sedan det utökades under Palmes tid. DÅ hörde jag själv ministrar (obs pluralis) som råkade vara bekanta med släktingar (pluralis) till mig som var kommunalpolitiskt aktiva för Socialdemokraterna tala om det samt jag hörde på konferenser (obs pluralis) talas om detta. Utöver det visste jag själv om det av annan orsak.

  Kommentar av norah4you | 2010/12/07 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: