Eva Flyborgs Blogg

Göteborgare, liberal, fd riksdagsledamot

SÄPO, FRA, Wikileaks och en präst

 Självmordsbombaren i Stockholm misslyckades som tur var med sitt uppsåt; att spränga oskyldiga svenskar i luften och kasta in Sverige i panik och kaos. Av de reaktioner som jag hitintills har kunnat se i press, radio och samtal människor mellan, så är vi upprörda men inte panikslagna, vaksamma men inte lamslagna. Det är bra, för i upprördhet fattas inga bra beslut. Den svenska eftertänksamheten tjänar oss väl just nu. Men det finns vissa frågor som måste ställas och besvaras; behöver SÄPO bättre verktyg, behöver också vi precis som Norge och Danmark en sammanhållen nationell strategi för att kunna hantera också den religiösa extremismen? Den politiska har vi tidigare erfarenheter av men den religiösa är ett delvis nytt fält.

Nyamko Sabuni har redan tidigare förtjänstfullt lyft dessa frågor i Alliansregeringen och startat ett förberedande arbete. Sabuni gav Försvarshögskolan ett unikt uppdrag att kartlägga den ökande radikalisering som man fått rapporter om bl.a ifrån Malmö. Det är utmärkt att detta arbete har påbörjats, nu måste det påskyndas. Här har demokratiminister Birgitta Ohlsson ett viktigt arbete att göra framöver.

   Alliansens partier är sedan länge överens om att Säpo bör kunna beställa signalspaning från FRA för att lättare kunna följa terroristgrupper och i dag ansluter sig Socialdemokraterna till regeringens förslag. (S) överger också det rödgröna vallöftet att riva upp FRA-lagen. Inte en dag för tidigt, men bättre sent än aldrig.

  På marginalen vill jag ändå trots allt kommentera den präst som figurerar på nätet i dag. Prästen ledde  i somras en grupp ungdomar från en församling i Stockholm  som representant för Svenska kyrkan. Under resan  var han klädd i en blågul T-shirt med texten:  ”Fäbodjäntan – äkta svensk hårdporr”. Detta är titeln på en hårdporrfilm från 70-talet. Förutom det grovt olämpliga i att på detta sätt legitimera hårdporr för ungdomar på väg till ett klosterbesök, till råga på allt i Svenska kyrkans namn, så gör jag också en annan reflexion som anknyter till självmordsbombaren i helgen.

Diskrepansen mellan den präktiga fasaden som präst och det privata budskapet och glorifierandet av hårdporr får mig att undra. Förstod han inte själv hur olämpligt detta var? Eller om det var medvetet, hur kan en och samma person ha två så helt olika synsätt? Och vad innebär det? Har det bäring på att vara en prydlig ung man, trebarnsfar uppvuxen i lilla Tranås, till att ligga död i ett självmordsattentat i snömodden på Drottninggatan i Stockholm?  Vi måste i vilket fall lära oss mer om dessa mekaninsmer och bli bättre på att upptäcka de varningssignaler som trots allt måste ha funnits. Att ge Säpo utökade spaningsmöjligheter är en början på det breda arbete som nu måste till.

Jag tror att det går att bevara det öppna och toleranta samhälle som vi har i Sverige, men med en ökad beredskap för att bekämpa all slags extremism. Det är i extremismen som fanatikern föds, oavsett om det är politik eller religion vi talar om. Det typiskt svenska talesättet ‘lagom är bäst’ har fått en ny innebörd.

 I dag hålls häktningsförhandlingar mot Wikileaks grundare Julian Assange i en domstol i London. Assange är häktad i sin frånvaro misstänkt för minst ett fall av våldtäkt på en svensk kvinna. Assange själv menar att detta bara är politik, men det svenska rättsväsendet ser allvarligt på händelsen. Ja, våldtäkt är allvarligt, oavsett om man är världskändis eller ej. Assange måste ställas inför domstol och prövas för de anklagelser som riktas emot honom. Detta har ingenting med Wikileaks att göra och skall inte sammanblandas.

DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SVT, DN, SvD, DN, DN, SvD, SVT, SVT, SvD, SvD, DN,

Annonser

2010/12/14 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer »

 1. Ständigt denna sexualskräck!! Män Borde utrotas?
  sexliv usch snusk Bigotteri Yes!!

  Kommentar av ziggez | 2010/12/14 | Svara

 2. Svenska medier tycks aldrig ha brytt sig om att skriva om vad som egentligen hände mellan Asange och de två kvinnorna.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1336291/Wikileaks-Julian-Assanges-2-night-stands-spark-worldwide-hunt.html#ixzz17PsSFVeE

  Kommentar av Jan | 2010/12/14 | Svara

 3. Du har så fel man kan ha om FRA-lagen. Denna lag är odemokratisk, oansvarig och helt oacceptabel. Den strider mot alla värderingar om demokrati och mänskliga rättigheter. Den ska nu prövas av Europa domstolen, är det inte bättre att vi själva river upp den innan domstolen gör det åt oss?

  Jag röstade borgerligt 2006. Sen kom FRA-lagen. Då försvann allt förtroende för den svenska borgerligheten i ett slag för åratal framöver. Jag röstade Pirat 2009 och 2010. Och jag kommer göra det igen 2014.

  Jag kommer aldrig någonsin att rösta på ett parti som har haft något med den här lagens införande att göra, även om ni skulle riva upp lagen så blir det svårt att stödja er.

  Förtroendet för politiken, för riksdagen och för regeringen är allvarligt skadat. Det förtroendet kan endast återfås genom att FRA-lagen och Ipred för den delen rivs upp helt och hållet.

  Mitt förtroende finns hos PP och inget annat parti kommer ens i närheten av vad PP har gjort i de frågor som är allra viktigast för mig när jag går och röstar, nämligen försvarandet av demokrati och mänskliga rättigheter, rätten till personlig integritet och frihet på Internet. Jobben (som kanske är den fråga som många menar är viktigast) är för mig en liten fråga om man jämför med de frågor jag tidigare räknade upp om demokrati, mänskliga rättigheter osv. Detta säger en del om hur viktiga dessa frågor är för mig.

  Frekar06

  Kommentar av frekar06 | 2010/12/14 | Svara

 4. Stöd WL – ett led i totalitär queermakt.
  Krossa all hetrosexuell makt.
  Konsumera enbart av oss queera.
  Använd dig av närverket för att skada fienden.
  Ta reda på var du kan hämta ut gratis varor som sedan räknas in i hetrosnatteriet.

  Kommentar av Gustaf Nordenskiöld | 2010/12/14 | Svara

 5. Muslimerna smäller bomber och SÄPO börjar övervaka hela svenska folket. Det är rätt vrickat. http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/12/musse-sm%C3%A4ller-bomber-och-s%C3%A4po-f%C3%A5r-en.html

  Kommentar av Rickard | 2010/12/14 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: