Eva Flyborgs Blogg

Göteborgare, liberal, fd riksdagsledamot

Energi och politik

  Det är kallt i Sverige, vintern kom tidigt och har varit ovanligt kall. Många köldrekord har slagits. Vattenmagasinen är rekordlåga och kärnkraften som annars brukar vara pålitligheten själv har under den senaste tiden haft produktionshicka. Till detta skall vi lägga att industrin nu åter har fått luft under vingarna och presterar rekordsiffror för tillverkningsindustrin. Högkonjunkturen är på G. Det skall vi vara innerligt glada över, men det får konsekvenser i ett dramatiskt ökat elbehov, inget snack om saken. Detta påverkar elpriset direkt.

Varför kärnkraften har haft ovanligt låga produktionssiffror beror i stort sett på två saker: 1. dels ett uppgraderat säkerhetsprogram som gör att minsta sak blir ett ”fel” som måste åtgärdas och man måste stänga ned produktionen. Detta är i grunden bara bra, säkerheten måste alltid gå före, men det får driftskonsekvenser. 2. Oppositionen har genom sin kärnkraftsfientliga politik lagt ”en död mans hand” över hela denna viktiga del av elproduktionen som Sverige är helt beroende av. Då får man stora renoverings, uppgraderings och utvecklingsbehov som all skall genomföras i mycket snabb takt. Det ger både ägarna och underleverantörerna stora problem. Detta är egentligen inget konstigt alls, det borde tom oppositionen förstå. Nu har man i stort sett genomfört dessa enorma nyinvesteringar och produktionen rullar allt mer som den skall. Senaste siffran för effektiviteten var nu uppe i 92% – det är återigen världsklass!

   När Socialdemokraterna och den övriga oppositionen nu försöker surfa på vågen av människor som kommer i kläm med höga elräkningar, så skall var och en av oss fundera på några saker; beslutet att stänga av ett väl fungerande kärnkraftverk i Barsebäck i Skåne som producerade billig el till svenska folket- det var socialdemokraternas och oppositionens verk. Mellan 20-30 miljarder i ersättningar fick man betala för det kalaset, pengar vi kunde använt till annat men som bara kastades bort helt kallsinnigt. Den nätnyttomodell som havererat och nu skall ersättas av en annan modell var Socialdemokraternas verk. Vi protesterade och försutsåg redan innan de problem som sedan komma skulle. Det tankeförbud som rått i Sverige och som omöjliggjort nytänkande, nysatsningar och nyinvesteringar i kärnkraften var Socialdemokraternas. Detta har vi nu lyft bort och investeringarna kommer åter till denna för Sverige så viktiga industri. När en husägare gjorde energibesparande åtgärder så straffades man av Socialdemokraterna med en gång – taxeringsvärdet på huset höjdes och fastighetsskatten sköt i höjden. En fet smäll var alltså den energibesparingen värd i s-ögon. Också detta har Alliansen nu ändrat på. Energiskattehöjningarna stod under Socialdemokraternas regeringstid som spön i backen. Bara under de sista åren höjde de energiskatterna 6 gånger, vilket ju slår direkt på höjt elpris. I dagens interpellationsdebatt med närngsminister Maud Olofsson i Riksdagen blev det märkligt tyst från oppositionens sida när jag hade påmint dem om deras egen roll i elprisets historia. ”Living is easy with eyes closed” .. .(The Beatles)

Detta är bara några få saker som jag tycker att man skall komma ihåg när olika s-politiker nu försöker surfa på ett folkligt missnöje. Svaret på frågan vad vi skall göra åt det är lika enkelt nu som då – vi möste ÖKA investeringarna i elproduktion, vi måste se till att vi kan bygga ny kärnkraft när den gamla faller av åldersskäl och vi måste komplettera vatten och kärnkraften med det förnyelsebara. För min egen del så är vågkraften en kommande storhet jag hoppas mycket på framöver.

 Men man kan i alla fall vara säker på en sak, med oppositionens politik att stänga ned kärnkraften, ännu fler energiskattehöjningar och en politisk ovilja att se saker som de är, så kan svenska folket skatta sig lyckliga att oppositionen inte styr Sverige. Då hade vi alla suttit i frysboxen, även utan box.

SVT, Expressen,

Annonser

2011/02/01 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

14 kommentarer »

 1. Hmm. Om nu socialdemokraterna med flera har gjort så många fel, så kan väl nuvarande regering göra något åt det? Intresset verkar dock inte vara så stort. Att ta bort moms på energiskatten (skatt på skatten) kunde vara det första och enklaste steget. Elbolagen skulle också kunna sänka sina priser istället för att betala ut bonus i 100-miljonersklassen. El är vi alla beroende av på samma sätt som vi är beroende av vatten.

  Kommentar av Lasse | 2011/02/02 | Svara

  • Hmm. Jo, just som jag beskriver i bloggen så är det just det vi gör. På bred front. Men energipolitiken tar mycket lång tid att förändra eftersom ledtider och annat är mycket långa i denna sektor. Det tar år. men nu är vi på helt rätt väg. Energipriset sjönk med 25% i januari och kärnkraften är uppe i 92% – världsklass! Vi jobbar på.

   Kommentar av Flyborg | 2011/02/02 | Svara

 2. Jag betalar lika skatt på på elen idag som jag gjorde 2006, av mitt fasta elpris på 104 öre kwh så är nästan hälften skatter. Alliansen har inte gjort något åt detta trots 4½ år vid makten

  Kommentar av Mattias | 2011/02/02 | Svara

  • Mattias, tyvärr är det samma sak med infrastrukturen för el som med järnvägen – det fanns ett enormt uppdämt investeringsbehov att fylla igen efter socialdemokraternas styre. Mer produktion av el är den snabbaste vägen till lägre priser och där har det nu investerats enorma summor som kommer att ge resultat. Samt att vi satsar stora summor på nya energislag, de ger också utdelning på lite sikt.

   Kommentar av Flyborg | 2011/02/02 | Svara

 3. Håller med dig. Tror att stängningen av Barsebäck var det dummaste beslut som Göran Persson fattade. Han borde ju dessutom ställt en stängning av Christiania som motkrav.

  Och så vitt jag vet har danska medborgare inte rösträtt i Sverige. Forskningsförbudet var fullständigt vansinnigt. Dessutom har vi fastnat i en mycket märkligt situation pga att vi sitter fast i ett mycket otydligt folkomröstningsresultat, som alla medborgare under 30 inte har en aning om.

  Gå med här: http://www.facebook.com/update_security_info.php?wizard=1#!/group.php?gid=47779459718

  Kommentar av Christina Linnea Örtendahl | 2011/02/02 | Svara

 4. Fast Göran Persson stängde ju Barsebäck för att Folkpartiets regeringskollega Centerpartiet ville detta. det var ett krav från Centerpartiet så egentligen är stängningen av Barsebäck något som alliansen borde ta internt istället för att skylla på Socialdemokraterna.

  Kommentar av Daniel | 2011/02/03 | Svara

  • Göran Persson och (S) var tillsammans med (V) inne på att stänga ned kärnkraften. Vem som påverkade vem till vad, det vet jag inte. Men jag vet att Alliansen tillsammans har tagit bort tankeförbudet för kärnkraften, tillåtit uppgradering av den befintliga verken och även givit grönt ljus för 10 nya aggregat. Det blir uppenbart för alla vilka som gör vad tycket jag.

   Kommentar av Flyborg | 2011/02/03 | Svara

   • Det var Olof Johansson som var emot Barsebäck som mest, och för att få Centerpartiet att stödja s så fick s stänga ned Barsebäck. Detta var alltså samma person som var emot Öresundsbron. Att försöka klistra på åsikter på partier som inte har dom är en ganska ful egenskap.

    Kommentar av Daniel | 2011/02/03

   • Som jag redan påpekat så kan jag inte veta vem som påverkade vem hur mycket, men jag vet att socialdemokraterna har fortsatt på den inslagna vägen, vilket centerpartiet inte har gjort. Det behövs inte klistras på något extra på (S), det klarar de så bra själva. Verkligheten talar sitt tydliga språk.

    Kommentar av Flyborg | 2011/02/03

  • I vilket fall som helst så jobbade jag vid det tillfället tillsammans med Göran Persson dåvarande hustru Annika, och hon var allt annat än positiv i sina kommentarer av Görans beslut och gjorde ingen hemlighet av det.

   Kommentar av Christina Linnea Örtendahl | 2011/02/04 | Svara

   • Det besvärliga för (S) är att de inte har vare sig medlemmarna, väljarna eller facket med sig i denna politik. Otaliga debattinlägg från kommulalråd och fackförbund har vädjat till den politiska ledningen att överge denna kärnkraftsnegativa politik, men utan att lyckas. Kanske kan en ny ledning råda bot på detta?

    Kommentar av Flyborg | 2011/02/04

 5. Som jag minns ville danskarna (socialdemokraterna) stoppa Barsebäck och villkorade deltagande i Öresundsbron med detta. Ny borgerlig regering i Danmark kanske är öppen för uppstart av Barsebäck om generöst deltagande erbjuds. Väljarna i Skåne skulle vara glada över det för att slippa se 4000 vindsnurror beskoga det vackra landskapet i Skåne. Danskarna är i desperat behov av reglerkraft från Sverige för sin usla vindkraft med 9% verkningsgrad (se http://www.cepos.dk).

  Kommentar av Leo Vidgren | 2011/02/05 | Svara

 6. Regeringen bör etablera forskningssamarbete med Tyskland (Siemens) och Norge (med stora Thoriumtillgångar). Syftet vore att skynda på utvecklingen av 4:e gen kärnkraft och döda avfallsfrågan som hinder i utvecklingen. Inom 3 år lär vi ha oljepris kring 150 U$/barrel igen och då ryker den ekonomiuska återhämtningen all världens väg.
  Ett lyckosamt resultat skulle kunna öppna för kärnkraft i centraleuropa, som nu löper stor risk att drabbas av energibrist särskilt om fossil energi skall minskas kraftigt.

  Kommentar av Leo Vidgren | 2011/02/05 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: