Eva Flyborgs Blogg

Göteborgare, liberal, fd riksdagsledamot

Sverige satsar på ny kärnkraft!

 Sveriges kärntekniska forskning får äntligen en knuff framåt efter många många års träda. Staten satsar i ett första steg 500 miljoner,  under 5 år, den största statliga satsningen på 30 år. Satsningen på kärnteknik ingår i ett större svenskt-franskt samarbete, som också inbegriper forskning kring acceleratorteknik och klimatfrågor. ”Astrid” är en kommande fransk avancerad forskningsreaktor som blir unik, eftersom man kommer att kunna  köra den på två sätt. Dels skall man försöka bränna återtaget kärnavfall som plutonium och americium, dels generera nytt plutonium – ungefär lika mycket som man klyver. På så sätt blir reaktorn självförsörjande. Ett annat forskningsfokus blir att undersöka hur snabbt dagens svenska reaktorer åldras. Det är främst forskare och studenter ifrån Chalmers och KTH som berörs.  Äntligen kommer våra energiforskningspengar till bredare nytta. Mer kärnkraft ger lägre elpriser och bättre miljö, det tjänar vi alla på. Heja Sverige – heja Folkpartiet!

Min blogg härom dagen (https://flyborg.wordpress.com/2011/02/07/vindkraften-moter-alltmer-motstand/) har fått ett antal vindkraftskramare att gå i spinn. Märkligt. Jag berättade ju bara hur det är. Men jag kan förstå dem på ett sätt – de är inte vana att bli kritiserade eller granskade. Men vindkraften måste granskas som alla andra energislag, den har ingen immunitet. Förnyelsebar energi är en del av vår energimix, men förnyelsebart är så mycket mer än bara vindkraft. Jag har tidigare tagit upp vindkraftens dåliga effektivitet, att den upplevs av många som ett intrång i närmiljön och är störande för de boende i bygderna. De senaste, och hitintills ganska odebatterade uppgifterna rör fundamenten som vinkraftsfabrikerna står på. De klassas som miljöfarligt avfall och måste deponeras i särskild deponi till höga kostnader. En kalldusch för den som inte avtalat bort detta med vindkraftsindustrin vid ingånget avtal. Också detta renderade högljudda klagorop ifrån vindkraftsanhängarna. Men till ingen nytta, för det är ju sant.  

Framöver måste vi också ge utrymme i debatten för de läkare och forskare, såväl ifrån Karolinska som Sahlgrenska sjukhuset som nu varnar starkt för vindkraftens bullerpåverkan och den störande och ibland skadliga ljudmiljö den skapar. Ett relativt okänt forskningsfält som nu måste uppmärksammas. Vi kan ju inte ha ett energislag som gör människor sjuka pga sömnbrist. Vi får väl bjuda in till ett seminarium i Riksdagen så att dessa forskare och läkare som nu skår larm får komma till tals. Det är det minsta vi kan göra för de som drabbas.

 I Riksdagen kommer vi att på olika sätt debattera vindkraften. Inte minst det kommunala vetot kommer att vara aktuellt i mångas medvetande och i debatten ett bra tag framöver, också i Riksdagen. Många har hört av sig och varit mycket oroliga för Andreas Carlgrens hot om borttagning av det kommunala vetot. Jag har för Folkpartiet tagit ställning klart och tydligt i denna fråga: det kommunala vetot skall vara kvar! Vi kommer inte att rucka på principen om människor rätt att göra sina röster hörda och rätten att själva få bestämma över sin bygd. Det är en fråga om det kommunala självbestämmandet och respekten för demokratin.

Den skall inte offras på vindkraftens altare.

Ny TeknikSvD, Ny Teknik, GP, SvD, DN, DN,

Annonser

2011/02/10 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer »

 1. Äntligen!….en politiker som vågar säga sanningen om vindkraften. När ska övriga Alliansen vakna, förutom (c) förståss, som aldrig kommer att släppa sin hårdnackade vindkraftlinje? Centern måste också hjälpa sina väljare, markägare ute i landet att få en stor del av elcertifikaten utbetalade i form av markarrenden. Dessutom kontrollerar centern en stor del av pressen ute i landet som basunerar ut vindkraftloven och hindrar motståndares röster att göra sig hörda. Det känns fräscht och befriande att läsa Din blogg, tankarna för mig till sagan om Kejsarens nya kläder och den lille pojken. Det finns dock starka krafter med inflytande som vill åt alla bidragspengar för att bygga så många dumsnurror som möjligt. Det nonsensprat dessa förmedlar lyssnar fortfarande många Svenskar till, men de blir allt färre, tack vare sådana som Eva Flyborg.

  Kommentar av Evert Halvarsson | 2011/02/10 | Svara

 2. Tusen tack!

  Kommentar av SasjaL | 2011/02/13 | Svara

 3. Ni/du inom folkpartiet gör enviktig insats som lyfter fram att vindkraft inte heller är helt problem fri. Vore bra om ni i Riksdagen kunde få upp en debat om vilka CO2 effekter den dyra vindkraften har. Jag anser de vara mycket små i Sverige m h t att vi har en istort CO2 fri elproduktion redan,här måste ju kärnkraften ses positivt av alla. Om det är så borde det inte vare priset att förstöra öppna landskap som t ex Österlen.
  Om ni politiker vill verka för att få ner de globala CO2 utsläppen satsa på energi effektivisering i länder med mycket kol o olja i sina system.

  Kommentar av Kurt Lekås | 2011/02/17 | Svara

 4. Varför bry som om koldioxid ö.h.t.? Det är ett politiskt icke-problem …

  Kommentar av SasjaL | 2011/02/18 | Svara

 5. Tack!

  Kommentar av Äspered | 2012/03/18 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: