Eva Flyborgs Blogg

Göteborgare, liberal, fd riksdagsledamot

Oslagbara kvinnor?

Våld mot kvinnor är ett område som förtjänar all uppmärksamhet, men ännu hellre åtgärder. Regelbundet mördas en kvinna av någon hon känner eller har en nära relation till. En del kvinnor tar livet av sig efter att ha blivit utsatta för våld i åratal. Misshandel kan också ge upphov till en rad följdsjukdomar. Långvarig stress kan till exempel utlösa hjärtinfarkt och många misshandlade kvinnor lever i ett ständigt stresstillstånd. Många kvinnor blir också utsatta för våld under graviditeten, vilket många gånger också resulterar i skador på fostret.  Trots detta anser inte Socialstyrelsen att frågor om våld ska ställas av mödravården. Däremot ställs alltid frågor om alkohol och rökning på grund av att de orsakar ohälsa. Frågor om våld och misshandel förekommer inte heller regelmässigt vid sjukhus- och läkarbesök. Tandläkare som behandlar kvinnor med utslagna tänder har inte heller någon skyldighet att ställa frågor om kvinnorna är utsatta för misshandel. 

Att regelmässigt fråga kvinnor, när det är medicinskt befogat, om de är utsatta för våld, i samband med besök på t.ex. mödravårdscentralen, vid läkar- och sjukhusbesök samt i samband med utslagna tänder är en relativt enkel åtgärd som skulle kunna få stor effekt för utsatta kvinnor. Möjligtvis skulle ett obligatoriskt införande av att frågor ska ställas samt anmälningsplikt i de fall där misshandel bekräftas vara lämpliga åtgärder. Jag vill att regeringen ser över frågan och återkommer med förslag om hur våldsutsatta kvinnor kan få ett bättre bemötande. Det är väl det minsta vi kan göra för alla dessa kvinnor som lider i ett skoningslöst mörker.

Om detta har jag motionerat om i Riksdagen i ett par år, hitintills utan framgång. Men jag ger mig inte. Kvinnomisshandel är varje nations skamfläck och varje regerings ansvar att sätta stopp för. Kvinnor är oslagbara! 

Min motion finns här.

DN,

2011/05/13 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer »

 1. Hej Eva.

  Jag håller visserligen med dig om att alla insatser som kan motverka partnervåld i någon form är av godo. Trots det kan jag inte låta bli att ifrågasätta hur det kommer sig att ett helt kön saknas i ditt inlägg?

  Du skriver om hur kvinnor skall tillfrågas, och att kvinnor är oslagbara, och om alla dessa kvinnor som lider. Ungefär 45% av de som utsätts för partnervåld är män, och cirka 30% av de som skadas fysiskt av partnervåld är män (diskrepansen beror på att män slår hårdare, och oftare vid upprepade tillfällen).

  Tycker du inte att dessa män förtjänar att vara ”oslagbara” de med…?

  Läs på här: http://mansnatverket.org/articles/den-slaende-mannen.pdf

  Mvh;
  Fredrik

  Kommentar av Fredrik | 2011/05/13 | Svara

 2. – Hur länge skall gärningsmannaperspektivet få råda i detta land?
  Vakna upp och skäms på er!

  Hur länge skall tex jag och mina barn straffas för att vi blev blev utsatta?
  Kan jag få ersättning för de 16 + åren som jag tvingas att leva med skyddade personuppgifter och kvarskrivning i mitt egna land, utan kontakt med våra anhöriga?
  Vad är priset på barnens förlorade barndom?
  Vem betalar barnens grundutbildning som har förlängts på grund av alla röjningar och flyttar genom åren?
  Vi kan inte leva normalt på grund lagstiftningen!

  Läs och häpna!
  Lag2009:400:
  21 kap. Sekretess till skydd för uppgift om enskilds personliga förhållanden oavsett i vilket sammanhang uppgiften förekommer.

  Förföljda personer, m.m.
  Adress, telefon, m.m.

  3 § Sekretess gäller för uppgift om en enskilds bostadsadress eller annan jämförbar uppgift som kan lämna upplysning om var den enskilde bor stadigvarande eller tillfälligt, den enskildes telefonnummer, e-postadress eller annan jämförbar uppgift som kan användas för att komma i kontakt med denne samt för motsvarande uppgifter om den enskildes anhöriga, om det av särskild anledning kan antas att den enskilde eller någon närstående till denne kan komma att utsättas för hot eller våld eller lida annat allvarligt men om uppgiften röjs.
  Sekretess gäller för uppgift om kopplingen mellan fingerade personuppgifter som en enskild har medgivande att använda enligt lagen (1991:483) om fingerade personuppgifter och den enskildes verkliga personuppgifter, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men.
  För uppgift i en allmän handling gäller sekretessen i högst sjuttio år.

  Hur skall vi försörja oss i sjuttio år?
  Lagstiftaren har missat viktig fakta- hur överlever man med dessa restriktioner i dagens samhälle?

  Kommentar av Marianne | 2011/05/14 | Svara

 3. Du har så rätt! Våld i hemmet är väl en minst lika stor risk för fostret som rökning och alkohol. Dessutom har jag förstått av mina svärdöttrar att de har fått listor på mat de inte får äta och att de inte får bada utomhus mer än i klorerade bassänger när de är gravida. Verkar som om vi silar mygg och sväljer elefanter här. Kan vara ett tecken på att vi lever i ett patriarkat…Bra att du är envis. Stå på dig – annars gör någon annan det!

  Kommentar av Christina Linnea Örtendahl | 2011/05/15 | Svara

 4. Vid ett tillfälle när jag skrev en insändare om våld mot kvinnor fick jag ett brev tillsänt mig via tidningen. Det var en mycket gammal dam som varit utsatt för våld i familjen. Hon hade alltid trott att hennes barn inte visste något, men när hennes make dog berättade hennes vuxna barn att de alltid vetat om det och varit rädda, Hon tyckte det var positivt att jag tog upp ämnet och ville att alla skulle veta hur det kan vara. För att skydda barnen hade denna damen levt hela sitt liv med misshandel av maken och trott att hon genom att vara tyst skyddade sina barn. Men de visste och hon led, den enda vinnaren var maken som slog henne och slapp ifrån straff – såvida det inte finns en Gud som tar hand om det vi människor inte vågat ta itu med.

  Kommentar av Christina Linnea Örtendahl | 2011/05/16 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: