Eva Flyborgs Blogg

Göteborgare, liberal, fd riksdagsledamot

I valet och kvalet

  Efter söndagens omval i Örebro och Västra Götaland med ett historiskt dåligt valdeltagande     (43,1%) är det nog många som tar sig en funderare på det kloka i skilda valdagar. Om helgens klena underlag är ett riktmärke för nivån på valdeltagandet, då blir det mycket svårare för oss som länge argumenterat för skilda valdagar. För det fina i den kråksången skulle ju vara att väljarna kunde se och koncentrera sig på just de frågorna som rör den aktuella nivån. Och de politiker som sliter i vardagens gråa allvar skulle få en välförtjänt chans att träda fram i strålkastarljuset och spela huvudrollen i debatter, utfrågningar och mediabrus. Så var det tänkt. Tyvärr var det en del debatter som ställdes in pga ringa intresse från väljarna och det hettade aldrig riktigt till i valrörelsen.

Jag vet inte om man kan säga att detta med skilda valdagar nu måste avskrivas, men åtminstonde jag har fått mig en tankeställare. Eller finns det något i just regionnivån som gör det mindre intressant för väljarna? Att regionenfullmäktige finns i Vänersborg och inte i Göteborg kanske spelar större roll än vad man tror. Eller är det för enkelt argument? Vad jag vet är i alla fall att en konstruerad politisk nivå alltid kommer att ha svårare att attrahera intresse eftersom ingen människa är ”Västragötalänning”. Däremot är vi Svenskar (Riksdag) och Göteborgare (kommunen). Det finns inget hockeylag för regionen, men det finns ett Tre Kronor och det finns ett Västra Frölunda. Jag tror också att det något blodfattiga namnet ”Västra Götaland” inte heller ger några köpsignaler. Det är för otydligt för gemene man. ”Göteborgsregionen” hade förmodligen varit lyckosammare för ett mer folkligt intresse.

57% av Västra Götalänningarna verkar i vilket fall inte bry sig om vem som styr i regionen. Det kanske inte är så konstigt att Värsttrafik är ett regionalt bolag trots allt.

Men tyvärr blev resultatet av omvalet att inget av blocken fick egen majoritet. Sverigedemokraterna gick dessutom fråmåt och den politiska situationen blir lika knepig här som på den nationella nivån. Den stora skillnaden är att i Riksdagen styrs budgetarbetet av Budgetlagarna vilket begränsar manöverutrymmet för oppositionen rejält. Så är det inte i regionen, vilket innebär ett ökat tryck på partierna att nu hitta en väg framåt. Men det gäller att veta vart man skall för att välja rätt väg. Annars kan det liksom kvitta.

Var det kanske så väljarna kände det?

DN, SvD, SVT, GP, Expressen, Aftonbladet, DN, GP,

Annonser

2011/05/16 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer »

 1. Det var inget roligt val som helhet. MEN, och det var det förvånande att när Alliansens partier gått ner i princip över hela linjen, har ett par valdistrikt stuckit ut. Valdistrikt här i Tuve är ett exempel. De valdistrikt där många av de yngre som skaffat första insatslägenheten/bostadsrättsradhus, har t.ex sett en ökning för Moderaterna med upp till cirka 5% tvärs mot de intilliggande områdena. Tror att detta beror på att de i dessa områdena lyckats få möjlighet att skaffa eget tack vare avdrag för de som arbetar.

  Sedan hör man här i Göteborg att många inte varit klara över att Socialdemokraterna suttit med bland de som lett Regionen utan trott att Socialdemokraterna var i opposition här….. med andra ord att det de sa om vården var riktat mot vad en Alliansregionalregering som inte fanns då skulle vara skyldiga till.

  Kommentar av norah4you | 2011/05/17 | Svara

 2. Ja, sossarna är mästare i grenen ”var din egen opposition och vinn röster från båda håll”. Skam gick hem denna gång, tyvärr.
  Gläder mig åt fina siffror i Tuve eftersom jag delade ut material där bl.a… 😉

  Kommentar av Flyborg | 2011/05/17 | Svara

 3. Det finns fortfarande en del saker att göra inför nästa val. Något som ligger många unga nära hjärtat här är att soc och skola satsade pengar på ‘ungdomsgård’ men den var/är inte vad de flesta av dem som springer ute sent söker – de vill ha ett enkelt ställe där det gärna får finnas vuxna t.ex. föreningsmänniskor men där de inte förutsätts behöva aktiviteter utan man lyssnar på det de saknar – någonstans att bara sitta ner och prata med flera av sina kompisar samtidigt utan att bli störda av för mycket musik och aktivitet. Många, speciellt invandrarungdomar här har bett mig framföra detta. Vilket jag gjort lokalt men allt skall ju vara i den vanliga ungdomsgårdsstilen vilket sällan passar de som är 15-18…. då hänger de på stan för de får sällan, vilket är tragiskt, ta hem mer än 2-3 kompisar åt gången.

  Vilket i sig är märkligt för mig. Vi hade aldrig gott om pengar varken när jag växte upp eller när min dotter växte upp. Men att ta hem kompisar när man känner för det även om det innebär att det bara bjuds på te/kaffe och någon enkel ostbacka, det betyder mer för unga än alla utlandsresor och nya mobiler.

  Kommentar av norah4you | 2011/05/18 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: