Eva Flyborgs Blogg

Göteborgare, liberal, fd riksdagsledamot

Alliansen förhandlar tillsamman(s)

 Mitt föregående blogginlägg handlade om Sverige som industrination, att vi måste skapa goda förutsättningar så att industrin kan fortsätta att vara den välståndsbildande kraft man faktiskt är. Där ingår energipolitiken eftersom god tillgång till energi till stabila priser är en av förutsättningarna för mycket av den tunga svenska basindustrin. Självfallet är det också viktigt att pressa energipriserna så att elräkningarna inte skjuter i höjden för vanligt folk. Vi skall inte ha el-fattiga i vårt land. Energipolitiken lämpar sig särskilt illa för tvära politiska kast, den måste vara långsiktig och stabil. Är den inte det riskerar vi att bli utan de viktiga investeringarna i ny energiproduktion som vi så väl behöver. Sverige står inför det faktum att mycket av vår storskaliga energiproduktion inom ett antal år har blivit för gamla och måste bytas ut. Dagens Nyheter har en utmärkt ledare på temat investera i mera kärnkraft idag. Ledtiderna för sådana investeringar är inte sällan 10-15 år och prislappar på tiotals miljarder kronor. Då vill man inte att förutsättningarna ändras under beslutets gång. Ur detta föds tankarna på en bredare energiöverenskommelse över blockgränsen i svensk politik.  

Det kräver kloka politiker som verkar i samförstånd. Utbyggnaden av den storskaliga svenska vattenkraften skedde  runt mitten av förra seklet med brett politiskt stöd. Likaså fanns det starkt stöd i båda politiska blocken när besluten om investeringar i svensk kärnkraft fattades. Jag tror att detta är en del av den svenska modellen; med jämna mellanrum inser vi att vissa beslut kräver ansvarstagande utöver den vardagliga partipolitiken och börjar samtala över blockgränsen. Jag anser att detta är en sådan fråga och välkomnar därför alla som vill ge sitt bidrag till ett bra samtalsklimat. Regeringen borde därför bjuda in Socialdemokraterna till sådana samtal för att se om det finns förutsättningar för en bredare energiöverenskommelse. För Sveriges skull.  Inget Alliansparti förhandlar enskilt om detta utan det gör vi gemensamt, något annat har aldrig varit aktuellt.

Min blogg har tidigare i veckan blivit oerhört positivt uppmärksammad av såväl industri som vanliga människor som menar att sådana samtal verkligen behövs. I en intervju till Dagens Industri i veckan vidhöll jag min trevliga och vänliga inbjudan till socialdemokraternas nyvalde ledare Stefan Löfvén att komma och ta en kopp kaffe i all enkelhet. Jag ville visa god vilja och en öppen attityd till en nyvald ledare och samtidigt avdramatisera frågan en smula. För så märkvärdigt är det inte att man kan samtala med varandra, vare sig över partigränser eller blockgränser.

Egentligen är väl det enda märkliga i allt detta att en enkel kopp kaffe skall bli så uppmärksammad.  Stefan är fortfarande varmt välkommen när han vill  🙂

.

Dagens Industri, Ekot, SVT, Dagens Industri, Uppsala Nya Tidning, SvD, TT, Aftonbladet, GP, DN, Dagens Opinion,

Annonser

2012/02/11 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer »

 1. Härligt Eva! Vad glad jag blir av att se en politiker, som har förmågan och modet, att lyfta sig över partitaktiskt tänkande och istället se till landets bästa! Jag hoppas liksom du på, att en mycket efterlängtad, långsiktig, realistisk och blocköverskridande ny energiöverenskommelse skall kunna vara möjlig, med Stefan Löfvéns inträde på (S)cenen. Sverige behöver verkligen en sådan. All heder åt dig Eva för detta fina initiativ, som visar eventuella tvivlare, att det visst finns kloka och framsynta människor i Sveriges riksdag. Håller tummarna för, att du får tillräckligt många kloka riksdagskollegor, oavsett partifärg, med dig på denna lika nödvändiga, som lovande utveckling, lycka till!

  Kommentar av Björn Törnvall | 2012/02/11 | Svara

 2. Tack Björn, ditt stöd värmer i vinterkylan!
  Jag hoppas att vi får se en bred samling kring en gemensam och långsiktig energiöverenskommelse så att vi tryggar både jobb och välfärd framöver. Alla goda krafter är välkomna i detta arbetet!
  Det är för mig den svenska modellen.

  Kommentar av Flyborg | 2012/02/11 | Svara

 3. Bra Initiativ Eva. En blocköverskridande överenskommelse om en seriös energipolitik är viktigt för Sverige, jobben och välfärden.

  Kommentar av Jonny Fagerström | 2012/02/11 | Svara

  • Tack för stödet Jonny!
   Jag tror att många delar vår åsikt i frågan och det vore bra för Sverige.
   Alla vi som har ett ansvar får hjälpas åt.

   Kommentar av Flyborg | 2012/02/11 | Svara

 4. Du har så rätt i vad du skriver. Jag hade önskat att moderaterna var lika tydlig som FP. Och centern kan ju fördärva hela saken.
  Stå på dig Eva.

  Kommentar av Billy Anklew | 2012/02/11 | Svara

  • Tack Billy,
   jag hoppas att vi kan åstakomma en blocköverskridande överenskommelse – det skulle vara bra för alla!
   Fint med ditt stöd!

   Kommentar av Flyborg | 2012/02/12 | Svara

 5. Behovet av en ansvarsfull energipolitik är stort. Låg effektivitet och kostsamma satsningar med slutanvändaren som betalare har präglat de senaste årens politiska inriktning hos ansvariga.Nu finns förhoppningsvis förutsättningarna för en ändring. Låt din inbjudan bli startskottet!

  Kommentar av Marie Andersson | 2012/02/11 | Svara

  • Tack Marie,
   det var precis så jag tänkte det. Och någon måste våga börja, annars blir det ju inget!
   Tack för stödet!

   Kommentar av Flyborg | 2012/02/12 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: