Eva Flyborgs Blogg

Göteborgare, liberal, fd riksdagsledamot

(S)äger ja till ny kärnkraft?

 Tyckte nog att Stefan Löfvén klarade sig hyggligt i Agenda i kväll, för att vara så ny i rollen som partiledare. En del saker ville han inte svara på, annat kunde han inte svara på. Men en sak verkar i alla fall säker, någon typ av förmögenhetsskatt kommer Socialdemokraterna att återinföra, vilket drabbar privata investeringar och jobben negativt. Och de kommer att lägga en straffskatt (inget jobbskatteavdrag) för den som investerar år av studier och drar på sig höga studieskulder för att utbilda sig och få ett bättre jobb med mer betalt. Mer rättvist så tycker han – jasså?

Önskar honom trots detta lycka till i fortsättningen, även om vi kommer att tycka olika i många frågor framöver. Allra bäst var att han sade ja till ny kärnkraft vid en blocköverskridande energiöverenskommelse. Det blir bra för Sverige det. Check! Tummen upp för det, Stefan!

Jag tycker också det är bra att han nämnde vågkraft som något att satsa på. Det är en energiform som vi i Folkpartiet har försökt lyfta och som har utvecklats mycket den senaste tiden. Jag vill också gärna nämna långsamt strömmande vattenkraft som ett intressant område att utforska och stödja. Vi talar här om enorma mängder vatten som strömmar långsamt runt vår jord i världshaven där energi kan utvinnas med rätt redskap. Där har inte minst vi i Sverige kommit långt med flera företag som redan har provmodeller i bruk. Och eftersom vatten har så många gånger högre densitet än luft är vattenkraft i olika former otroligt mer effektivt än tex vindkraft. Nu pågår tester i Irländska sjön med det svenska bolaget Minesto. Skall dit och titta om ett tag för att se hur det utvecklar sig. Som sagt – mycket intressant.

Det blir en spännande tid framöver där nya visioner måste formuleras och vinna stöd.

Valet 2014 är inte längre så långt borta.

2012/02/12 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer »

 1. Hej Eva,
  Jag känner mig mera lättad än på flera år!
  Tänk att vi äntligen kan ta oss ifrån Vind-krafts-träsket, och det med hjälp av Stefan! Efter beslutet att äntligen stabilisera och förnya vårt enda
  realistiska hopp, en uppgraderad och moderniserad kärnkrafts-produktion. Hela Svenska folket har väntat på detta i decennier nu! Som du vet så baserar jag mig på det faktum att det inte finns tillräcklig FOSSILFRI kraft, att hämta någon annan stans, på många år ännu. Vi måste sprida detta även till EU! Och i första hand till TYSKLAND, som gräver ner sig tillsammans med kol-maffian i skyttegravarna runt kol-verken och brun-kols-högarna, så djupt nu att man inte ens kan se över kanten och skymta verkligheten? Och tar det fabulösa beslutet efter kol-maffians intrång i demokratin, ATT STÄNGA ALLA SINA KÄRNKRAFTVERK? FÖR ATT JAPAN HAR BYGGT ETT KÄRNKRAFTVERK PÅ ETT JORDBÄVNINGS-EPICENTRUM? SOM ORSAKADE EN TSUNAMI, KRAFTIGARE ÄN VÄNTAD? TSUNAMIS TYCKS NU OROA, OCKSÅ SCHWEIZ? VEM HAR HÖRT TALAS OM TSUNAMIS I ALPERNA? Tyskland som de senaste åren byggt ett nytt Kol-kraftverk i månaden, samtidigt som KINA byggt minst ett i veckan? Till och med Greenpeace har glömt att det är ”KOLKRAFTEN”, som är mänsklighetens REELLA NEMESIS. och ”INTE KÄRNKRAFTEN”. KOL-MAFFIAN ÄR VÄRLDENS FARLIGASTE ORGANISATION, Och vi måste då få denna mäktiga organisation att skifta fot till framtidens ”FOSSILFRIA ENERGIPRODUKTION I STÄLLET. Först genom att stasa på den energi-produktion som du själv nämner, dvs,
  MODERNISERA OCH BYGGA UPP KÄRN-KRAFTEN, och VÅG-KRAFTEN. Men vi måste också utnyttja de enorma uppvärmda, ”LUFTHAVEN OCH OCEANERNA”, vi måste komma till insikt ”någon gång”, innan allt är försent; KOL-ELDNINGEN MÅSTE, MÅSTE, AVBRYTAS!

  ”VI LEVER PÅ ETT GLÖDANDE KLOT”. ”DETTA ÄR INTE EN BLUFF! DET ÄR EN KÄND SANNING! UTANFÖR KOL-GRUVORNA KALLAS DENNA ENERGI-FORM FÖR ”GEOTHERMISK ENERGI”? DET ÄR EN OBEGRÄNSAD OCH EVIG ENERGI SOM BARA FINNS DÄR?
  RAKT UNDER VÅRA FOTSULOR? Jag tänker på detta varje gång jag går ner i källaren och tittar på min svagt susande, BERGVÄRME-PUMP! SOM MINSKAT MINA UPPVÄRMNINGSKOSTNADER MED 82%, NU HAR JAG HAFT DEN I SEX ÅR, UTAN MINSTA STRUL? BINGO!

  GEOTHERMISK ENERGI ÄR EN KÄND ENERGI-FORM, HELT REN OCH SOM SAGT, ENERGIN I SIG ÄR OÄNDLIG OCH KOSTAR INGET?
  DET ÄR ”BARA” ATT TA FÖR SIG, DÄR DEN BÄST KAN TAS UPP, DEN GEOLOGISKA OCH TEKNISKA KUNSKAPEN FINNS REDAN!
  Vi behöver ingen omfattande grund-forskning, för geothermisk energi, ”DOERS”, kan starta i morgon dag!

  SEDAN ÄR VI TVINGADE ATT TA VARA PÅ DEN VÄRME-ENERGI SOM REDAN FINNS, I LUFTEN OCH I OCEANERNA! VI SKALL INTE PRODUCERA NY VÄRME-ENERGI NÄR VI REDAN HAR TILLRÄCKLIGT REDAN? KOL-KRAFT, BLIR BARA MÅNG-DUBBELT VÄRRE?

  EL-GENERERING OCH VÄRMEVÄXLARE I VARJE HAV OCH OCEAN, FÖR EL-PRODUKTION, SOM EN SNABB LÖSNING. MEN ÄVEN PÅ
  LAND FÖR ATT TA TILLVARA PÅ VÄRMEINNEHÅLLET I LUFTEN. OCH INTE ATT PRODUCERA MERA VÄRME, GENOM ATT ELDA KOL?
  KOLKRAFTEN MÅSTE, OCH SKALL STOPPAS! KOL-ELDARNA LEDER OSS, I SANNING, TILL VÅR EGEN, TOTALA FÖRINTELSE!

  UPPVÄRMNINGEN AV ATMOSFÄREN OCH OCEANERNA SAMT DE FOSSILA UTSLÄPPENS FÖRORENINGAR ÄR NU SÅ STORA OCH
  SÅ ALLVARLIGA ATT VI ÄR INVID ”THE POINT OF NO RETURN”. TEMPERATUREN OCH LUFTFÖRORENINGEN ÄR NU SÅ STOR ATT DE
  MED TVEKSAMHET KAN FÅS ATT STOPPAS OCH ÄN SVÅRARE ATT BÖRJA MINSKA. FÖLJDVERKNINGARNA.UTSLÄPPEN FRÅN TINANDE METAN-KLATRATER KAN BLI ÖVERVÄLDIGANDE. VI MÅSTE SÄTTA IN BEFINTLIGA RESURSER PÅ ATT MINSKA UTSLÄPPEN.

  Även om vi kan svänga in på rätt väg, så är det sent, mycket sent!
  Därför är vi tvingade att ta beslut om krafttag i rätt riktning,

  Att låta människor stå utan arbete, är bara en brist på samordning,
  för att kunna göra nytta, krävs det bara att veta vad och hur!

  Benny Johansson
  miljö-skribent

  13-02-2012.

  Kommentar av Benny Johansson | 2012/02/13 | Svara

 2. Blev också väldigt glad över att vågkraften togs upp. Det tycker jag är en oerhört spännande utveckling. Finns några kommuner som jobbar med det. Jag sitter ju som ersättare i FAH och är fantastiskt intresserad av hur det kommer att förändra energimarknaden. Sen är jag ju positiv till att utnyttja kärnkraften, nu när vi har den. Har bl a satt igång gruppen ”Starta Barsebäck” på fb. Jobba på du!

  Kommentar av Christina Linnea Örtendahl | 2012/02/13 | Svara

 3. Christina,
  GOOGLA ”HYDROPOWER” och ”Renewables” så hittar du mängder med information,
  det finns föreningar och tekniska tidskrifter att läsa och beställa, rapporter från olika länder,
  Kina, USA, Afrika etc.De flesta helt digitala! Chalmers har haft flera Våg-krafts-projekt,
  England och Frankrike, vad jag kan minnas på rak hand.

  Lycka Till,
  Benny Johansson

  Kommentar av Benny Johansson | 2012/02/14 | Svara

  • Tack för tipset, men jag har koll på det redan. Har besökt Chalmers mfl. om just detta.
   Men tack i alla fall!

   Kommentar av Flyborg | 2012/02/14 | Svara

 4. Hej Eva
  Jag hoppas att Du rapporterar om Minesto-projektet. Fast det är nog ytterligare ett exempel på vågkraft som inte kommer att fungera. Det finns enklare sätt att för mindre summa pengar åstadkomma bättre lösningar. Det kan jag dra för dej nångång om intresse finns.

  Kommentar av Bert | 2012/12/29 | Svara

  • Jag följer Minestoprojektet noga och har tom planerat en resa till Irland för att titta på installationen där. Kommer att dela med mig av resultaten.

   Kommentar av Flyborg | 2013/01/02 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: