Eva Flyborgs Blogg

Göteborgare, liberal, fd riksdagsledamot

Sopa rent i Göteborg!

GPP Följande debattartikel publicerades i GP torsdagen den 14/11 2013 och skall ses som ett inlägg i debatten om Göteborgs alla skandaler på senare tid. Jag anser att vi behöver sjösätta ‘Operation Storstädning’ i Göteborg för att kunna gå vidare. Man bygger inte ett nytt hus på lösan grund, det är dömt att misslyckas. Läs gärna och tyck till.

Det räcker nu!

Ingen har kunnat undgå avslöjandet av den härva av mutor, slarv och fusk som rullats upp i Göteborg med hjälp av UG och media under de senaste tre åren. Att vår stad inte är unikt i detta beteende spelar mindre roll, vi får alla skämmas för de fel som begåtts i kommunen. Ingen göteborgare vill ha denna fula fläck på vårt stadsvapen. Tyvärr visar det sig nu att oegentligheterna är svåra att bevisa och lagföra. Stadsåklagaren verkar närmast uppgiven. Men det får inte stanna vid detta, den kommunala revisionen behöver utvecklas vidare för att möta allt smartare fiffel, fusk, mutor och bestickningar. Inga-Britt Ahlenius artiklar i ämnet är kloka iakttagelser och värda uppmärksamhet. Jag delar hennes grundläggande synpunkter om vikten av en god och utvecklad revision.

kvastDen kommunala revisionen spelar en stor och viktig roll för att granska, utvärdera och följa upp den kommunala verksamheten. Tyvärr så måste vi erkänna att det inte alltid finns tillräckliga resurser på lokal nivå för att utföra revisionens uppgifter. Särskilt kan detta gälla då man utreder omfattande korruptions eller mutskandaler i en kommun/region där flera bolag och förvaltningar kan vara inblandade. Det är dessutom värdefullt med utredande personer som kommer utifrån, utan förutfattade meningar eller personliga relationer lokalt. Ett sätt att kunna ge revisionen större tyngd och oväld vore om det blev möjligt för kommuner och regioner att ta hjälp av den expertis som idag redan finns inom den oberoende Riksrevisionen (RiR). På så sätt kunde vi dra nytta av den styrka och professionalitet som Riksrevisionen besitter. Den möjligheten finns dessvärre inte idag, lagen behöver ändras. Därför har jag väckt en motion i Riksdagen om att detta skall bli möjligt och jag hoppas på ett brett stöd och snabbt agerande i KU.

Detta skulle ge kommuner och regioner ett effektivt verktyg att granska hur skattemedel används och motverka mutor, bestickning, slarv och rena bedrägerier. Riksrevisionen gör redan idag revision av all statlig verksamhet inklusive myndigheter, de statliga bolagen samt effektivitetsrevision av verksamheter som finansieras av statliga medel. Riksrevisionen deltar i internationell revision, antingen i ett roterande uppdrag eller genom att vi vinner en upphandling. Självklart borde de också kunna utföra samma sak här hemma.

Det är omöjligt att bygga för framtiden med en osäker grund. Vi måste därför göra rent hus en gång för alla här hemma. Beställ en totalrevision av samtliga bolag, stiftelser och ??????????????förvaltningar i stadens tjänst. Vänd på varje sten, granska varje kvitto, syna samtliga upphandlingar av vikt. Allt för att vi måste gå till botten med problemet en gång för alla, för detta får helt enkelt inte fortsätta. Det räcker helt enkelt nu.

Osäkerheten om allt är ok nu eller om det snart kommer nya skandaler är förödande för oss här hemma, men också för vårt anseende nationellt. Om vi begär att staten skall satsa pengar på Göteborg för framtiden med infrastruktur, universitetsplatser och andra viktiga satsningar, då måste vi själva göra vårt för att rensa undan oegentligheter och visa att vi tar krafttag mot korruption, fusk, mutor och bestickningar. Vi måste vända på alla stenar och göra allt vi kan, ingen möda får sparas. Här har den sittande rödgröna majoriteten misslyckats och tiden bara går.

Som Göteborgare är vi vana vid att vara otroligt stolta över vår stad. Därför blir man både arg och bedrövad när förtroendet missbrukas av dem som borde veta bättre. Göteborg förtjänar helt enkelt bättre. Det räcker nu.

Annonser

2013/11/19 - Posted by | Göteborg | , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer »

 1. Du har så rätt.
  Tyvärr har rödgröna röran mer intresse av sina egna specialintressen än av att sopa rent framför egen dörr. Något måste till.

  Kommentar av norah4you | 2013/11/19 | Svara

  • Jag tror att ett maktskifte skulle göra Göteborg gott av många olika skäl. Detta är ett av dem, men det finns som sagt flera!

   Kommentar av Flyborg | 2013/11/19 | Svara

   • Instämmer.

    Kommentar av norah4you | 2013/11/19

 2. Eva Flyborg,
  Jag tackar dig för dina ställningstaganden i flera frågor, och att du är en inspiratör!
  Jag är närmast förvissad om att Vind-maffian i Göteborg HYPNOTISERATS av Vind-nasare,
  och tappat taget om verkligheten. Att dra till värmen för att Festa och Supa är inte OK!
  För skattepengar dessutom? DEN SISTA FESTEN? Sökte ett av svinen bidrag för dam-underkläder?
  Och detta händer år efter år? Koppla in en riktig REVISOR, kläm åt ordentligt, vilken skit!
  Och att ställa upp Vind-Verks-monster i Göteborgs inre skärgård, har dom mist vettet helt?

  Kommentar av saab96 | 2013/11/20 | Svara

  • Tack för ditt stöd i dessa så viktiga frågor.
   Jag är alltid mån om att vi skall hantera skattebetalarnas pengar varsamt och med förstånd.
   Ibland kan man behöva satsa och visa upp Göteborg internationellt, men då är det extra viktigt att det sker på ett korrekt sätt och att alla redovisningar går rätt till. Privata inköp, fusk eller liknande är helt oaccptabelt och skall stoppas.
   Viktigt också att visa för vanliga människor vad vindkraftssatsningarna egentligen innebär och vad de verkliga konstnaderna är och blir.En väl fungerande energiförsörjning är grundläggande för ett välfärdssamhälle och en förutsättning för en konkurrenskraftig industri.
   Är glad om jag kan vara en inspiration för andra!

   Kommentar av Flyborg | 2013/11/20 | Svara

 3. Det ser ut som Göteborgs politiska ledning mot allt förnuft ändå kommer att gräva ner järnvägen under staden, och genom staden, under all gammal och ny byggnation, i BLÅ-LERAN?
  Dvs inte en gång-passage eller en Spårvägs-räls? UTAN EN HEL DUBBELSPÅRIG JÄRNVÄG? Det är ju inte solsting man har fått? Utan något än värre? Det är alltså inte en, MODELL-JÄRNVÄG? UTAN
  EN FULLSKALIG JÄRNVÄG MOT MALMÖ? Efter att ha berört frågan med RÄDDNINGS-TJÄNSTEN, så är jag
  bestört över experimentet. Det är inte i LONDON? UTAN I GÖTEBORG? JÄRNVÄGEN BORDE VÄL DRAS FRÅN LERUM, OCH UDDEVALLA, MOT LANDVETTER FLYGPLATS FÖR ATT VÄSTRA GÖTALANDS-REGIONEN SKALL KUNNA FÅ EN VETTIG INTERNATIONELL ANSLUTNING? ÄNNU NÅGRA DECENNIER KAN MAN JU TA SIG TILL LISEBERG OCH OPERAN I GÖTEBORG MED SPÅRVAGN? ELLER HUR? FÄRJETRAFIKEN TILL DANMARK OCH ENGLAND KAN JU ÄNNU UTGÅ FRÅN FÄRJELÄGEN MED SPÅR-ANSLUTNING PÅ HISINGEN. MEN OM 30 ÅR NÄR VATTENNIVÅN KANSKE ÄR +4 METER, SÅ MÅSTE JU SÄKERHETS-VALLARNA VARA 2 METER HÖGRE, +6 METER?
  INTE BARA I GÖTEBORG? UTAN I VARJE STAD UTEFTER KUSTEN, HALMSTAD, HELSINGBORG, MALMÖ, O.S.V.
  DÅ BÖR GÖTEBORG I STÄLLET REDAN NU I DAG SÖKA EFTER LÄGLIGA BYGG-RÄTTER I HINDÅS? INTE ATT NU
  GRÄVA NER SIG I BLÅ-LERAN UNDER STADEN FÖR ATT NÄR GRÄVANDET VÄL ÄR KLART, OCH 100 MILLIARDER
  GRÄVTS NER I BLÅ-LERAN? FINNA ATT ALLT VAR MENINGS-LÖST? ATT DET INTE VAR NÅGON BRA IDE ALLS?

  SOM TOLKAR ER PLAN ÄR ”SLOPA DEN SPECIELLA RÄDDNINGS-TUNNELN”? INOM DEN NER-GRÄVDA TÅG-TUNNELN? BARA FÖR ATT DET INTE SKALL BLI FÖR DYRT? HUR NU MAN KAN TYCKA ATT EN RÄDDNINGS-TUNNEL FÖR PASSAGERARE VID ÖVERSVÄMMNING, ÄR FÖR DYR?? VARFÖR INTE SATSA PÅ KANALER OCH GONDOLER I STÄLLET, SOM I VENEDIG? NÄSTAN GRATIS, OCH MYCKET TREVLIGARE MED BILLIGT VIN?
  SPECIELLT MED DE SKYDDANDE VALLARNA RUNT STADEN KAN DET BLI MYCKET TREVLIGARE, ELLER HUR?
  ÄN OM MAN FÖR FANATISKA KOSTNADER GRÄVER NER EN JÄRN-VÄG? ÄR INTE JÄRNVÄGAR I STADS-TRAFIK VÄLDIGT ÅLDER-STIGNA? OCH RISKABLA UNDER FLERA METERS VATTEN, VEM VÅGAR SIG PÅ ATT ÅKA DÄR?

  JUST I DAG LÄSER JAG SENASTE NYTT OM ANTARKTIS. ATT DET ÄR EN AKTIV VULKAN? UNDER VÄST-ISEN SOM SMÄLTER DEN KILOMETER-TJOCKA ISEN, UNDER-IFRÅN? HUR GÖR MAN MED SKYDDS-VALLARNA RUNT VARJE Ö I SKÄRGÅRDEN TILL EXEMPEL, OCH HISINGEN? SAMT ASKIM? HUR BLIR DET RUNT KUNGSBACKA-FJORDEN, RINGHALS-VERKET, VARBERG? OSV? ÄR DET INTE SKÖNT ATT SLIPPA EN ENORM SKULD PÅ ATT
  GRÄVA I BLÅ-LERAN OCH I STÄLLET I DE HETA SOMRARNA FRAMÖVER, SATSA PÅ TREVLIGA GONDOLJÄRER?

  Kommentar av saab96 | 2013/11/22 | Svara

 4. Tyvärr inte hunnit läsa ditt antikorruptionsförslag förrän nu. Det är emellertid lysande! Ingenting fungerar utan kontroll och när den länge försummats, måste ett krafttag till.
  Dock en fråga: Den omtalade direktlösningen av problem under Göran Johanssons tid – kan den ha bidragit till att göteborgsandan urartade?

  Kommentar av Göran C-O Claesson | 2013/12/01 | Svara

  • Hej Göran och tack för dina vänliga ord!
   Ja, revision ses av många som onödigt. Men inget bra kan byggas på lösan grund.
   Jag tror att det tidigare ledarskapet kan ha spelat ganska stor roll. Inte direktlösningarna i sig, men den anda av att stå ovanför reglerna, den var skadlig.

   Kommentar av Eva flyborg | 2013/12/03 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: