Eva Flyborgs Blogg

Göteborgare, liberal, fd riksdagsledamot

Sverige skall försvaras!

Jag har under de senaste 20 åren varit Folkpartiet i Göteborgs ledamot i Riksdagen.

Under hela den tiden har jag varit En modern värnplikt bör givetvis omfatta både män och kvinnor, skriver Eva Flyborg (FP).starkt engagerad i försvarsfrågan.

Min första motion i Riksdagen handlade om att införa också kvinnlig värnplikt, inte bara en manlig. Jag har också försvarat den allmänna värnplikten i sig pga numerär, men också för dess positiva roll när det gäller folkförankringen av försvarsmakten. I ljuset av den senaste tidens händelser, aggressioner ifrån Ryssland, anser jag att en satsning på försvaret är nödvändigt.

Vad tycker du?

GP,                                                                                                                                                   Bild: Sören Håkanlind

En modern värnplikt bör givetvis omfatta både män och kvinnor, skriver Eva Flyborg (FP).

                                                                                                                          

Sverige klarar sig inte utan värnplikt och Nato

Sverige behöver ett starkt försvar med värnplikt och medlemskap i Nato. Fler och fler förstår att detta är nödvändigt i dagens osäkra omvärld, skriver Eva Flyborg (FP).

Ett tydligt exempel på osäkerheten är det som har drabbat Krimhalvön och just nu sker i Ukraina. Ett aggressivt, brutalt och upprustat Ryssland som tar för sig med vapenmakt alldeles i vårt närområde borde få alla att inse att detta är en realitet och dödligt allvar. Den precis avslutade marina insatsen i Stockholms skärgård och de senaste kränkningarna av vårt luftrum med skenanfall mot Sverige, visar att detta inte är enstaka kränkningar utan snarare ett mönster. För att försäkra oss om att kunna försvara vårt eget land, behöver vi rusta upp försvaret. Det är dags att kasta skygglapparna åt sidan och inse allvaret.

Klarar oss inte utan värnplikt

Men jag är beredd att gå ännu längre. Erfarenheten av den hittills alltför klena rekryteringen av nya soldater visar att vi inte kan klara detta utan värnplikt. Nästan hälften av de soldater som behövs i krigsorganisationen saknas i dag. Vårt försvar behöver inte enbart fylla de förband som finns i dagens organisation. Det behöver också växa. Vi behöver kunna sätta upp väsentligt starkare försvar än vi har möjlighet till i dag.

Minns det ÖB kallade för ”enveckasförsvaret”, som kunde försvara en del av landet mot ett begränsat anfall i högst en vecka innan vi behövde hjälp? Det finns ingen trovärdig väg från den situationen till målet att kunna försvara hela landet, utan att gå via allmän mönstring och värnplikt. Värnplikten kan dessutom med fördel kompletteras med en bättre kunskap om hur det civila samhället fungerar, varför vi värnar om vår frihet och demokrati.

En demokratisk förankring

Värnplikten är också en demokratisk förankring för det svenska försvaret. Sveriges försvar är något som angår oss alla, inte bara en liten kader proffsmilitärer som har lite eller inget med övriga samhället att göra, och skall dessutom spegla befolkningen i stort. Att fler vet hur man hanterar nödsituationer i samhället, hur man skyddar sig mot extrem kyla eller får grundläggande sjukvårdskunskap stärker hela samhällets förmåga att klara av svåra påfrestningar. Detta är mycket värdefullt också i fredstid. En minskad sårbarhet stärker Sverige.

Jag anser också att den gamla mönstringen där två dagar avsätts för främst fysiska tester görs om till en mer modern mönstringsprocess. Olika fysiska tester, kondition och styrka kan alla testas innan man kommer till mönstringsstället. Mer tid kan därför ägnas åt kvalitet, det vill säga psykologtester, lämplighetstester med mera och därmed minskar avhoppen från utbildningen.

Bör omfatta både män och kvinnor

En modern värnplikt bör givetvis omfatta både män och kvinnor, något som var min allra första egna motion i Riksdagen. Den bör också utformas så att den inte uppfattas som enbart ett tvång utan också som en möjlighet för unga människor att skaffa sig en attraktiv utbildning med civilt meritvärde. En tekniskt avancerad, internationell, modern och jämställd försvarsmakt kommer att vara attraktiv för våra unga män och kvinnor och ge oss det försvar som Sverige förtjänar. Sverige måste försvaras!

Eva Flyborg (FP)Eva Flyborg (FP), fd riksdagsledamot, suppleant Försvars- och utrikesutskottet, Krigsdelegationen

fd riksdagsledamot, suppleant Försvars- och utrikesutskottet, Krigsdelegationen

2014/10/31 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar »

 1. Reblogga detta på SasjaL och kommenterade:
  ”Aggressioner från Ryssland”? Jo, media vill gärna förmedla den bilden … Detta trots att det finns tecken på besök av ubåtar med annat ursprung (läs: NATO-länder).

  NATO-frågan är intressant, speciellt med tanke på att vi redan har en form av ”medlemskap”, något som påminner lite om det relativt okända norska passiva EU-medlemskapet (de har infört flest EU-lagar & -regler). Sverige skulle annars inte delta på NATO-övningar och operationer och än mindre arrangera NATO-övningar inom svenskt territorium. Vi har inte varit ”neutrala” sedan innan Andra Världskriget. Under just Andra Världskriget var vi allierade med flera läger, inte bara UK/US, utan även Tyskland och Sovjet på olika nivåer … Var ytterst medveten om att det var en hårsmån om att vi skulle ha blivit invaderade av någon av de två sistnämnda under berörd period. Dessutom inom lika kort tidsrymd som Norge och Danmark blev invaderade. Sverige hade inte och har därefter inte speciellt haft mycket bättre försvar, även om vissa försöker påskina annat … (Tomma burkar skramlar bäst …) Sverige kunde ha fått ett ordentligt försvar, om inte en av tidigare S-ledda regeringar stoppat detta (utveckling av atombomb med uppskjutningsramp där Esrange idag finns)

  Försvarar inte genuina ryska ”aggressioner”, men jag ser inte varför vi skall ”elda framför grannens dörr” …!?! Med den insyn jag har haft i det svenska försvaret, så ser jag det som ett korthus i jämförelse med de vapenmakter vi befinner oss mellan, både materiellt och bemanning … Om vi officiellt går med i NATO, får vi räkna med ett garanterat besök vid en situation som teoretiskt kan uppstå efter den dag Putin lämnar makten, inte innan … Politiker i USA och EU, med hjälp av inkompetent media, försöker att få Putin att framstå som ett hot, men ett eventuellt hot är snarare de som eventuellt kommer efter. (De är flera starka intressenter …!) NATO:s utvidgning är dessutom att betrakta som ett hot riktat mot Ryssland (t.o.m. ett barn som inte blivit politiskt hjärntvättad inser detta …) Ur ett ryskt perspektiv blir de grannländer som är NATO-anslutna de första målen. Varför propagera för att Sverige skall bli ett? För det är utan tvivel i den riktningen det kommer att röra sig mot vid ett medlemskap! Kausalitet, tack!

  [Bilden har en koppling till den kunskapsnivå som finns hos ”miljörörelsen” …]

  Ser detta som med det fiktiva klimathotet, det finns betydligt bättre saker att lägga skattemedel på …

  Kommentar av SasjaL | 2014/11/08 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: